İnsan kaynakları aktiviteleri ve karlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi: BIST-100 şirketleri üzerine bir araştırma
Exploring the relationship between human resources activities and profitability: A research on BIST-100 companies
- Tez No: 621291
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Beşeri Sermaye, BIST-100, Human Resources Management, Human Capital, BIST-100
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüzde işletmelerin en önemli kaynağı insan olarak değerlendirilmektedir. İnsan kaynağı doğası gereği diğer tüm kaynaklardan daha etkin ve onların yaratıcısı konumundadır. Bu bağlamda işletmelerin sürdürülebilirliği ancak en kıymetli kaynak olan insan kaynaklarının niteliğinin sağlanmasıyla mümkün gözükmektedir. Mevcut araştırma İstanbul borsasında işlem gören BIST-100 şirketlerinin faaliyet raporlarında sundukları insan kaynakları aktiviteleri ile şirketlerin karlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemeyi, insan kaynakları aktivitelerinin çalışan sayısına göre ve sektöre göre farklılaşmasını incelemeyi hedeflemektedir. Elde edilen sonuçlar; İstanbul borsasında işlem gören BIST-100 şirketlerindeki ortalama insan kaynakları aktivite sayısının 9 (ss: 3,15), ortalama insan kaynakları aktivite indeks değerinin %31,23 olduğu göstermiştir. Araştırma kapsamında ileri sürülen hipotezlerden yalnızca insan kaynakları aktivite indeksi ile çalışan sayısı ilişkiye dair hipotez kabul edilmiştir. Buna göre, şirketlerin çalışan sayısının artması, insan kaynakları aktivite oranını arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, the most important source of enterprises is considered as human. By its nature, human resources are more effective and creator than any other resource. In this context, the sustainability of businesses seems possible only by ensuring the quality of human resources, which is the most valuable resource. The current research aims to examine; the relationship between the human resources activities offered by BIST-100 companies traded on the Istanbul stock exchange and the profitability of the companies, and human resources activities by the size of company and the sector. Results show that; The average number of human resources activities in BIST-100 companies traded on the Istanbul stock exchange is 9 (pp: 3.15), and the average human resources activity index value is 31.23%. Among the hypotheses proposed within the research, only the relationship between the human resources activity index and the size of the company supported. Accordingly, the increase in the size of companies increases the rate of human resources activity.