Kardiyovasküler ilaç zehirlenmelerinde prospektif analiz
Prospective analysis of cardiovascular drug intoxication
- Tez No: 621349
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SEBE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler ilaç zehirlenmeleri, Beta bloker, Zehirlenme, Kalsiyum kanal blokeri, Acil, Cardiovascular drug intoxications, Beta blocker intoxication, Calcium channel blocker, intoxication, Emergency
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; kardiyovasküler ilaç zehirlenmesi ile gelen hastaların prospektif olarak incelenerek literatüre tanı, tedavi ve sonuçlarla ilgili verileri kazandırmaktadır. Materyal ve Metod: Çalışmamıza 2017 – 2020 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp ABD'a ; kazara ya da özkıyım amacı ile kardiyovasküler ilaçlarla zehirlenmeyle merkezimize başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 18 yaş üstü ardışık 25 hasta kabul edilmiştir. Normal klinik süreci ile ilgili harici herhangi bir laboratuar parametresi çalışılmamış olup, herhangi farklı bir ilaç uygulanmamıştır.. Çalışmamıza Hastaların demoğrafik özelliklerinin yanı sıra, aldıkları ilaçlar ve dozu ayrıntılı olarak sorgulanarak kaydedildi. Hastaların acil tedavisi ve yatışı sırasında şok veya bradikardi gibi hayati bulguların gelişme zamanı, zehirlenmenin tedavisi, kullanılan antidotlar, ekstrakorporeal metotların tipi ve yapılan invaziv girişimler ayrıntılı bir şekilde kaydedildi. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmeleri için SPSS v.23,0 programı kullanıldı. Çalışmaya alınan hastaların sonlanım şekli raporlandı. Bulgular: Çalışmaya acil servise kardiyovasküler ilaç zehirlenmesiyle başvuran 25 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 8 (% 32,0)'i erkek, 17 (% 68,0)'si kadındı.. Hastaların hastaneye geliş vitallerinde % 56,0 (n:14)'sında hipotansiyon, %16,0 (n:4)'sında bradikardi saptandı. Kardiyovasküler ilaç zehirlenmesiyle acil servise başvuran hastalardan; % 52,0 (n: 13)'sine Kalsiyum, % 36,0 (n: 9)'sına Glukagon, % 32,0 (n: 8)'sine Lipit, % 12,0 (n: 3)'sine Atropin, % 20,0 (n: 5)'sine pozitif inotrop, % 4,0 (n: 1)'üne Entübasyon ve % 4,0 (n: 1)'üne Pacemakerların kullanıldığı tespit edilirken, hastalara Hemodiyaliz, Hemofiltrasyon, Plazmaferez ve İntraaortik balon pompasının kullanılmadığı saptandı. Sonuçlar: Kardiyak etkileri olan ilaçları alarak acil servise başvuran zehirlenme hastalarında vakit kaybetmeden zehirlenmenin tipini şeklini belirleyerek, gerekli antidot tedavi ve ekstrakorporeal metodları uygulamak sağkalım oranlarını arttırabilir. Bu ilaçların yüksek oranda bradikardi ve kardiyojenik şok yaptığı ve tedavilerle bu hastaların mortalitesiz ve morbiditesiz taburcu olabileceği düşünülmüştür. Hastaların % 56,0 (n: 14)'sının tedavi sonucunda taburcu oldukları, % 44,0 (n: 11)'ünün kendi istekleriyle hastaneden ayrıldıkları, ölüm vakasının ise olmadığı saptanmıştır. Kalsiyum kanal blokeri alan hastaların beta blokeri alan hastalara oranla daha çok kardiyojenik şoka, beta bloker alanlarda ise kalsiyum kanal blokeri alanlara göre daha çok bradikardi yaptığı görülmüştür. Kalsiyum kanal blokeri alan hastaların ilaç kan düzeylerinde yükseklikle klinik bulguların bağlantılı olduğu, beta bloker alan hastalarda ise ilaç düzeyi yüksekliğiyle hastanın kliniği arasında bağlantı olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to provide prospective examination of patients presenting with cardiovascular drug intoxication. Materials and Methods: The study was conducted and applied to the Department of Emergency Medicine of Çukurova University Faculty of Medicine between 2017-2020. The patients admitted to our center for cardiovascular drug intoxication due to accidental intake or suicide attempts included. 25 consecutive patients over 18 years of age who admitted to our department with cardiovascular drug intoxication and who accepted to participate in the study were accepted to this study. No external laboratory parameters related to normal clinical process has been studied and no treatment different than the literature has been applied. In addition to the demographic characteristics of the patients, the type of drugs or substances tat they took, the ways of taking and the dosages were recorded in detail. During the emergency treatment and hospitalization, the time of development of vital signs such as shock or bradycardia, treatment of intoxication including; antidotes has been used, type of extracorporeal methods and invasive procedures were recorded in detail. SPSS v.23.0 program was used for statistical evaluation of the obtained data. The outcome of the patients included in the study was reported. Findings: Twenty-five patients admitted to the emergency department with cardiovascular intoxication were included in the study. Eight (32.0%) patients were male and 17 (68.0%) were female. Physical examination findings were; 4.0% (n: 1) of the patients were in poor condition. To treat this patients in the emergency room; Calcium to 52.0% (n: 13), Glucagon to 36.0% (n: 9), Lipid to 32.0% (n: 8), Lipid to 12.0% (n: 3) Atropine positive to 20.0% (n: 5) Inotropic, 4.0% (n: 1) intubation and 4.0% (n: 1) were used and Pacemakers, Hemodialysis, Hemofiltration, Plasmapheresis and Intraaortic balloon pump were not used. Result: According to the results to determine the type of intoxication type without delay and to apply the necessary antidote treatment and extracorporeal methods in toxication patients presenting to the emergency department by taking medications with cardiac effects may increase survival rates. It was found that 56.0% (n: 14) of the patients were discharged after the treatment, 44.0% (n: 11) of the patients voluntarily left the hospital and no deaths were found. It was seen that patients who took calcium channel blockers had more cardiogenic shock than those took beta blockers and bradycardia more than those receiving calcium channel blockers. It was observed that the patients who received calcium channel blocker had a high level of drug blood levels and clinical findings were not correlated with high levels of drug in patients receiving beta blockers.