Midazolamın kardiyak ve solunum depresan etkilerini önlemede intravenöz lipid emülsiyon tedavisinin etkisi
- Tez No: 460169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ECMEL ONUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Midazolam, intravenous lipid emulsion, rat, intoxication
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET AMAÇ : Midazolam acil servislerde orta ve derin girişimsel sedasyon analjezide, sedasyon için yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır. İlaç çoğunlukla güvenli ve antidotu olan bir ajandır, ancak ilacın en istenmeyen yan etkisi kardiyovasküler depresyon ve hipotansiyondur. Bu yan etkisine antidotu olan flumazenilin genelde önleyici bir etkisi bulunmamaktadır. İntravenoz lipid emulsiyon (ILE) tedavisi öncelikle lokal anesteziklerin ve lipofilik ilaçların toksik etkileri için kullanılmaya başlanılan, sonraları kardiyak pozitif inotropik etkisi nedeniyle beta bloker gibi kardiyak ilaç zehirlenmelerinde kullanılan ve henüz araştırmaları devam eden bir ilaçtır. Bu çalışmadaki amacımız, midazolam uygulanan ratlarda oluşabilecek kardiyovasküler sistem ve solunum sistemi üzerine olan depresan etkinin ILE tedavisi ile önlenip önlenemeyeceğini gözlemlemektir. YÖNTEM : Çalışma, Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Araştırma Birimi Laboratuarı'nda Mayıs 2016'da gerçekleştirildi. Çalışma için 200-300g ağırlığında 28 adet Spraque-Dawley cinsi erişkin sıçan rastgele 4 gruba ayrıldı. Birinci grup, kontrol grubu olarak belirlenip sadece normal salin tedavisi aldı. İkinci grup midazolam, üçüncü grup intralipid ve dördüncü grup ise intralipid tedavisi ile midazolam aldı. 60 dakika takip edilen deneklerin bu süre içerisinde tansiyon, nabız ve solunum parametreleri ve mortaliteleri kaydedildi. BULGULAR: Çalışmamızın sonuçları değerlendirildiğinde özellikle midazolam infüzyonu alan grubun diğer gruplara göre hemen başlayan bir tansiyon düşüşü gözlemlenmiştir. ILE tedavisi ve midazolam infüzyonu alan grupta tansiyonun daha geç düştüğü ve 40. dakikadan sonra tekrar kontrol grubu ile arasındaki farkın oluşmadığı gözlemlenmiştir. Midazolam alan grubun mortalite oranı % 100 olarak saptanmışken, diğer grupların sağkalım oranı % 100 olarak saptanmıştır. Midazolam infüzyonu alan ratlarda diğer gruplara göre anlamlı bir nabız düşüşü olmuştur. Midazolam infüzyonu alan ratlarda ilk 8 dakikada solunum sayısı azalsa da sonrasında bazal değerlere dönmüş; ama tek başına lipid alan grupta kontrol grubuna göre solunum sayısında anlamlı bir artış görülmüştür. TARTIŞMA : Kardiyak depresan ilaç zehirlenmelerinde kullanılan ve inotropik etkileri olduğu düşünülen intralipid tedavisi, bizim çalışmamızda da midazolamın kardiyak depresyon etkisini azaltmış; bu etkilere bağlı mortaliteyi ortadan kaldırmıştır. Lipidlerin bu pozitif etkisinin daha önceki çalışmalarda ileri sürülen lipofilik ilaçları bağlaması, miyokarda enerji kaynağı sağlaması, uzun zincirli yağ asitlerinin kardiyak miyositlerde voltaj bağımlı kalsiyum kanallarını aktive etmesi yoluyla olabileceği düşünülmektedir. SONUÇ : Çalışmamız sonucunda midazolam uygulamasını takiben görülebilecek hipotansiyon ve solunum depresyonu gibi etkilerin intralipid tedavisi ile giderilebileceği ve mortaliteyi azalttığı gözlenmiştir. Tek başına lipid tedavisinin solunum sistemi üzerine etkilerinin daha ileri çalışmalarda araştırılması gereklidir. Anahtar Kelimeler : Midazolam, intravenöz lipid emülsiyon, sıçan, intoksikasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTRODUCTION: Midazolam is a widely used medication for mid and deep interventional sedation analgesia in emergency services. The drug is mostly a safe and antidote agent, but the most undesirable side effect of the drug is cardiovascular depression and hypotension. Flumazenil, which is the formal antidote of the benzodiazepines, has no preventive effect for cardiovascular side effect. Intravenous lipid emulsion therapy (ILE) is primarily used for the toxic effects of local anesthetics and lipophilic drugs, which are used in cardiac drug intoxications such as beta blockers due to cardiac positive inotropic effects and that is still under investigation. Our aim in this study is to observe whether the depressive effect on the cardiovascular system and the respiratory system, which may occur in midazolam-treated rats, can be prevented by ILE therapy. MATERIALS AND METHODS : The study was conducted in May 2016 at Yeditepe University Medical Faculty Experimental Animal Research Unit Laboratories. For the study, 28 adult Sprague-Dawley adult rats weighing 200-300g were randomly divided into 4 groups. The first group was designated as the control group and received only normal saline treatment. The second group received midazolam, the third group received intralipid and the fourth group received intralipid therapy and midazolam. Subjects were followed for 60 minutes during this period blood pressure, pulse and respiration parameters and mortality were recorded. RESULTS : The results of our study were evaluated, the group of receiving midazolam infusion was observed to have a sudden drop in blood pressure, which started immediately compared to other groups. It was observed that in the group receiving ILE treatment and midazolam infusion, the blood pressure dropped later and after 40 minutes there was no difference between the control group. The mortality rate of the midazolam group was 100%, while the survival rate of the other groups was 100%. There was a significant drop in pulse rate in rats receiving midazolam infusion compared to the other groups. Respiratory rate decreased in the first 8 minutes in rats receiving midazolam infusion then returned to basal values. But there was a significant increase in respiratory rate in the lipid-receiving group compared to the control group alone. DISCUSSION : ILE therapy, which is used in cardiac drug intoxications and thought to have inotropic effects, also reduced the cardiac depressive effect of midazolam in our study and has eliminated the mortality due to cardiac effects. This positive effect of lipids is believed to be due to lipophilic drugs implicated in previous studies, which may be due to the activation of voltage-dependent calcium channels in cardiac myocytes by long-chain fatty acids, a source of energy to the myocardium. CONCLUSION : As a result ; our study showed that the hypotensive and respiratory depressive effects which might be seen following midazolam treatment can be eliminated by intralipid treatment and therefore mortality rate might be reduced. The effects of lipid therapy alone on the respiratory system need to be investigated further.