Verbascum yurtkuranıanum kaynak, daşkın & yılmaz ve verbascum bugulifolıum lam. (Scrophulariaceae) üzerinde sistematik araştırmalar
Systematic studies on verbascum yurtkuranianum kaynak, daşkin & yilmaz and verbascum bugulifolium lam. (Scrophulariaceae)
- Tez No: 621485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Verbascum, Scrophulariaceae, Endemik, Sistematik, Türkiye Florası 2019, ix + 78, Verbascum, Scrophulariaceae, Endemic, Systematic, Flora of Turkey 2019, ix + 78
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada Bursa endemiği olan Verbascum yurtkuranianum Kaynak, Daşkın & Yılmaz ve Kuzeybatı Anadolu'da yayılışı olan Verbascum bugulifolium Lam. türleri üzerinde morfolojik, anatomik, palinolojik ve mikromorfolojik çalışmalar yapılmıştır. Verbascum türü Scrophulariaceae familyasına aittir. V. yurtkuranianum iki yıllık, üst kısımlarda yoğun glandular tüylü, bazal yapraklar genişçe ovat, korolla mor-menekşe olan bir türdür. Polen tipi trikolpat olup polen şekli prolat-sphaeroidae, ornamentasyon retikulattır. V. bugulifolium iki yıllık, tüysüze yakın, bazal yapraklar ovat, korolla sarımsı-yeşilimsi olan bir türdür. Polen tipi trikolpat olup polen şekli prolat-sphaeroidae, ornamentasyon retikulattır.
Özet (Çeviri)
In this study, Verbascum yurtkuranianum Kaynak, Daşkın & Yılmaz, and Verbascum bugulifolium Lam. species, morphological, anatomical, palynological and micromorphological studies have been made. Verbascum belongs to the family Scrophulariaceae. V. yurtkuranianum is a biennial, densely glandular pubescent on the upper parts, basal leaves broadly ovate, corolla purple-violet. Pollen type is tricolpat, pollen shape is prolate-sphaeroidae, ornamentation reticulate. V. bugulifolium is a two-year, hairless, basal leaves ovate, yellowish-greenish with a corolla. Pollen type is tricolpat, pollen shape is prolate-sphaeroidae, ornamentation reticulate.