Silahlı çatışma sonrası Halep'te mimari mirasın rehabilitasyonuna yönelik bir değerlendirme
An evaluation for rehabilitation of architectural heritage in Aleppo after armed conflict
  1. Tez No: 621616
  2. Yazar: SEBA HASAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU BÜKEN CANTİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: War, Armed Conflicts, Old City of Aleppo, Reconstruct, Restoration, Historic city of Aleppo, Aleppo Castle, Umayyad Mosque, Al-Sekatiye Bazaar, Post-war reconstruction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
Savaş ve silahlı çatışmalar hayatın çevresel, sosyal, kültürel, ekonomik, mimari ve kentsel yönlerini tüm seviyelerde tehdit eden en önemli tehditlerden birisidir, çünkü başta mimari yapılar ve tarihi miras olmak üzere, hayatın her yönüne zarar vermektedir. Günümüz, gelecekteki tarih için silahlı çatışma yapılmış ortamlarda kültürel mirası korumaya yönelik başlayan uluslararası çabalara tanık olmaktadır. Risklerin, kültürel mirası korumak için nasıl yönetildiği de bu noktada çok önemlidir. Özellikle Suriye'de, 2011'den bu yana devam eden çatışmalar sonucu tahrip olmuş Halep şehri ve diğer şehirlerdeki birçok mimari yapıların, uluslararası savaştan sonra şehirleri yeniden yapılandırma çalışmalarında dikkat çekmesi ve onlardan bahset etmek çok önemlidir. Bu araştırma, eski çağlardan beri stratejik ve coğrafi konumu nedeniyle önemli bir merkez olan bu kentteki eski kentin tarihini incelemek için yapılacaktır. Halep, tarih boyunca bulunduğu noktada, MÖ 3000 yılında mimari gelişmelerin korunduğu ve muhafaza edildiği yer olarak hatırlanır Bu noktada, mirasın tarihi ve yıkılmış yapılarının incelenmesi, savaş sonrası ve savaş nedeniyle mimari mirasın yeniden inşa edilmesine devam etmek için atılacak planları da belirlemek çok önemlidir. Halep, eski tarihte birçok kez tahrip edilmiş, saldırıya ve doğal afetlere maruz kalmasına rağmen, her defa yeniden kalkıp ayakta durmaya devam etmiş. Bu nedenle mevcut sorunlardan kurtulmak ve savaş sonrası Halep'in tarihi merkezini yeniden inşa etmek için önerilerde bulunmak gerekiyor. Bu araştırmada, savaş sonrası yeniden inşa edilen ve iyileştirilen bazı uluslararası örnekler açıklanmış ve sonuçları değerlendirilmiştir. Daha sonra, eski Halep kentinden (Halep Kalesi, Emevi Cami ve El-Sekatiye Çarşısı) gibi üç projeyi incelemeye ve değerlendirmeye geçeceğiz. Bu araştırmada, yapılan projelerin tarihsel ve mimari bir özeti açıklanmış ve iş planının ilerleyişinin süreci, mevcut yetenekler, işin ilerlemesini engelleyen zorluklar ve bu zorlukların çözümleri de tartışılmış. Bu çalışmalar başarılı mı yoksa başarısız mı? Gelecekteki diğer projeler için bir örnek olabilir mi? Tüm şehri yeniden inşa etmek için daha sonra izlenmesi gereken adımlar nelerdir? Savaş sonrası yeniden yapılandırma sürecine dahil olan ulusal ve uluslararası kurumlar kimlerdir? Ulusal ve uluslararası finansman sistemleri kimlerdir? Vb. birçok soru da aklımıza takılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wars and armed conflicts are considered one of the most significant threatens that threat all aspects of life including environmental, social, cultural, economic, architectural and constructional life; as they cause great damages to all these aspects, especially, the architectural and constructional of them, in addition to damages caused to buildings with a legacy value and historical memories and the legacy identity of the community. These buildings and identity can be destroyed within seconds. We started from the cultural legacy during war conflicts concept, international researches are done to protect cultural heritage during armed conflicts and the policies related to and plans to manage dangers threatening the cultural heritage because today's architectural buildings are considered a witness to ancient incidents and the history of future of the place. Thus, we will be moving in our research through different international researches to reconstruct the Syrian cities after the war, especially Aleppo, as it was destroyed with its architectural structures like all other Syrian cities that have been destroyed since the beginning of the Syrian conflict in 2011. We intended to study the great ancient history of Aleppo as it is one of the most inhabited cities during history, in addition to, its important site from the past for its geographic and strategic region. Besides, it is an archeological landmark to history because it was the capital of the Amorite Dynasty, and was the home of important empires such as Hittites, Arameans, Assyrians, Persians, Hellenic, Romanians, Byzantines, Abbasids and Umayyads that existed on its land till the Islamic dynasty. Despite Aleppo has been destroyed several times during history, it rose again and was reconstructed every time it was destroyed. As for Aleppo to recover from destruction disease forever, we did this research about the Old City of Aleppo and studied its ancient architectural sites and future constructional culture, in addition to listing, registering and evaluating its historical buildings and the amount of destruction caused to them, to protect what is left from its cultural heritage during wars and armed conflicts. We also give plans in the provisions of international law and decisions that should be done after the war to reconstruct and solve destruction problems forever. In this research, some international examples that were reconstructed and improved after the armed conflict were explained and the results were evaluated. Afterward, we will go on to evaluate and estimate three projects from the old city of Aleppo (Aleppo Castle, Umayyad Mosque and Al-Sekatiye Bazaar). In this research, a historical and architectural summary of the projects is explained and the process of the progress of the business plan, the existing capabilities, the obstacles preventing the progress of the work and the solutions of these difficulties are also discussed. Are these studies successful or unsuccessful? Could it be an example for other future projects? What are the next steps to rebuild the entire city? Who are the national and international institutions involved in the post-war reconstruction? Who are the national and international financing systems? Etc. many questions could still be stuck in our minds.