Uluslararası göç ve kültürlerarasılık bağlamında Yusuf Yeşilöz'ün belgesel filmleri
Yusuf Yesilöz documentaries in context of international migration and interculturality
- Tez No: 621665
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Radio and Television, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası göç, kültürel kimlik, kültürlerarasılık, belgesel film, İsviçre'de kültürel farklılık, International migration, cultural identity, interculturality, documentary film, cultural difference in Switzerland
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Uluslararası Göç ve Kültürlerarasılık Bağlamında Yusuf Yeşilöz'ün Belgesel Filmleri Uluslararası göç ve kültürlerarasılık bugünün dünyasını anlamlandırmakta sıkça başvurduğumuz önemli kavramlardandır. Bu tez çalışmasında uluslararası göç ve kültürlerarasılık literatürlerini tarayarak 1987'den bu yana İsviçre'de yaşayan göçmen bir yazar ve yönetmen olan Yusuf Yeşilöz'ün çekmiş olduğu belgeselleri eleştirel söylem analizi yöntemiyle incelemeyi amaçladım. Uluslararası göç konusunun disiplinlerarası çalışmaya imkan veren özelliğine vurgu yaparak, bu göçler sonucunda ortaya çıkan farklı kültürlerin bir arada yaşama pratiklerini Yeşilöz'ün belgeselleri aracılığıyla anlamaya ve anlamlandırmaya çalıştım. Kültürlerarasılık'tan söz edebilmek için öncelikle kültürün ne olduğuna, kültürel ve etnik kimliklerin nasıl oluştuğuna ve sınırlarını nasıl koruduklarına ve özellikle de İsviçre bağlamında çokkültürcülük politikalarına değindim. Özetle bu tez çalışmasında Göç Çalışmaları, Kültürel Çalışmalar, Etnik Çalışmalar ve Film Çalışmaları literatürlerinden yararlanılarak İsviçre'ye gerçekleşen uluslararası göç deneyimine ve farklı kültürlerin bir arada nasıl yaşadıklarına Yeşilöz'ün belgesellerinde yer verdiği göçmenlerin gündelik hayatları üzerinden cevaplar aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Yusuf Yeşilöz Documentaries in Context of International Migration and Interculturality International migration and interculturality are one of the most important terms that we use to interpret our contemporary world. In this thesis I searched the literature of international migration and interculturality and tried to examine the documentaries which have been filmed by Yusuf Yeşilöz, a migrant writer and director living in Switzerland since 1987, by way of critical discourse analysis. I have tried to understand and interpret living together practices of emerging different cultures as a result of these through Yeşilöz documentaries by emphasizing the feature of international immigration subject that allows interdisciplinary studies. In order to talk about interculturality, I would like to deal primarily on what the culture is, how cultural and ethnic identities are formed and how they protect their borders, and especially multiculturalism policies in the Swiss context. In sum, in this thesis study answers have been sought for on how the international immigration experience happened in Switzerland, how different cultures live together through the daily lives of immigrants in Yeşilöz's documentaries by utilizing the literature of Migration Studies, Cultural Studies, Ethnic Studies and Film Studies.