Diş yüzeyi temizliğinde kullanılan aletlerin ve diyot lazerin farklı içeriklerdeki peek(polietereterketon) materyalleri üzerine etkisi
The effect of tooth and diode laser used in dental surface cleaning on peek (polyetheretherketone) materials of different contents
  1. Tez No: 621676
  2. Yazar: MERVE BİRGEALP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Air flow, diyot lazer, ultrasonik kazıyıcı, polietereterketon, karbon fiber, cam fiber, Air flow, diode laser, ultrasonik scaling, polyetheretherketone, carbon fiber, glass fiber
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı diş yüzeyi temizliğinde çoğunlukla kullanılan ultrasonik kazıyıcı ve air flow'un, sıklıkla yumuşak doku cerrahisinde kullanılan diyot lazerin farklı içeriklerdeki polietereterketon (PEEK) üzerine etkisinin değerlendirilmesidir. 15 mm çapındaki doldurucusuz PEEK(n=40), karbon fiber ilaveli PEEK(n=40), cam fiber İlaveli PEEK(n=40) silindir çubuklardan, her PEEK materyalinden 15 mm çapında 3 mm±0,2 mm yüksekliğinde disk örnekler hassas kesim cihazı ile hazırlandı. Çalışmamızda kullanılan seramik ilaveli PEEK örnekler(n=40) ise, 98,5x24 mm boyutunda prefabrik bloklardan CAD/CAM cihazı ile 15 mm çapında 3 mm ±0,2 mm yüksekliğinde disk şeklinde hazırlanan örnekler de olmak üzere çalışmada toplamda 160 örnek hazırlandı. Tüm numuneler kontrol, ultrasonik kazıyıcı, air flow, diyot lazer olmak üzere rastgele 4 farklı alt grubuna ayrılmıştır. Yüzey işlem uygulamalarının ardından tüm örneklere pürüzlülük ölçümleri yapılmıştır. Tüm yüzey işlem gruplarından pürüzlülük değerlerine göre ortalamaya en yakın olan örnek seçilerek SEM (Taramalı elektron mikroskobu) analizleri yapılmıştır. Çalışma verileri“Welch”ve“Games-Howell”testleri ile değerlendirilmiştir. Ultrasonik kazıyıcı uygulanan örneklerin yüzey pürüzlülük bulguları incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur(p0,05). Diyot lazer uygulanan örneklerin yüzey pürüzlülük bulguları incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). Bu sonuçlara göre en yüksek pürüzlülük değerleri sırasıyla ultrasonik kazıyıcı, air flow, diyot lazer ve kontrol grubunda bulunmuştur. Çalışmamızda dental uygulamalarda kullanılan seramik ilaveli PEEK'e alternatif olarak sunulan karbon fiber ve cam fiber ilaveli PEEK materyalleriyle ile ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Çalışmamızda ultrasonik kazıyıcı ve air flow işlemlerinden sonra restorasyonlara polisaj işlemi yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Çalışmamızda diyot lazer kullanımının PEEK'in bağlanımı üzerine etkisinin araştırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aims is to evaluate the effect of ultrasonic scaling and air flow, which are mostly used in dental surface cleaning, on the polyetheretherketone (PEEK) of different contents which are frequently used in soft tissue surgery. 5mm diameter 3mm ± 0.2mm height disc samples from cylinder filler without PEEK (n = 40), carbon fiber reinforced PEEK (n = 40), glass fiber reinforced PEEK (n = 40) with 15 mm diameter, precision from each PEEK material prepared with cutting device. In the study, 160 samples were prepared in the study, including the ceramic- reinforced PEEK samples (n = 40), which were prepared as a disk with a diameter of 3 mm ± 0.2 mm with a CAD / CAM device of 98.5x24 mm in size with a CAD / CAM device. All samples are randomly divided into 4 different subgroups: control, ultrasonic scaler, air flow, diode laser. After surface treatment applications, roughness measurements were made on all samples. SEM (scanning electron microscope) analyzes were performed by selecting the sample closest to the average according to the roughness values from all surface treatment groups. Study data was evaluated by“Welch”and“Games-Howell”tests. When the surface roughness findings of the samples with ultrasonic scaling were examined, a statistically significant difference was found between the groups (p < 0.05). When the surface roughness findings of air flow treated samples were examined, there was a statistically significant difference in ceramic-reinforced PEEK samples (p < 0.05), while no significant difference was found in other groups (p>0,05). When the surface roughness findings of the diode laser applied samples were examined, there was no statistically significant difference between the groups (p>0,05). According to these results, the highest roughness values were found in ultrasonic scaler, air flow, diode laser and control group respectively. In our study, it was concluded that more research should be done about carbon fiber and glass fiber reinforced PEEK materials offered as an alternative to ceramic content PEEK used in dental applications. In our study, it was concluded that after the ultrasonic scaler and air flow processes, the restorations should be polished. In our study, it was concluded that the effect of using diode laser on PEEK attachment should be investigated.