Toz püskürtme sistemlerinde kullanılan farklı kimyasal yapıdaki tozların dişin mine ve kök yüzeyindeki etkilerinin elektron mikroskobu ile değerlendirilmesi
Evaluating the effects of different air polishing powders on different tooth surfaces
  1. Tez No: 875295
  2. Yazar: SEVDA HANEGE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇEKİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: periodontitis, toz püskürtme sistemleri, eritritol, glisin, trehaloz, periodontitis, air flow systems, erytrithol, glycine, trehalose
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı, diş yüzeyi temizliğinde kullanılan toz püskürtme sistemi tozlarının, çekilmiş insan dişlerinin farklı yüzeylerinde oluşturdukları etkileri taramalı elektron mikroskopu ile incelemektir. Bu çalışmaya, ileri düzey periodontal doku hasarı nedeniyle çekilen 16 tek köklü insan dişi dâhil edilmiştir. Örnekler, her deney grubunda ve kontrol grubunda 4 diş olacak şekilde toplam 4 gruba rastgele ayrılmıştır. Birinci deney grubuna eritritol, ikinci deney grubuna glisin, üçüncü deney grubuna ise trehaloz tozu uygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir toz uygulaması yapılmamıştır. Taramalı elektron mikroskobunda her örnekten mine yüzeyi, mine sement birleşim hattı ve sement yüzeyi olmak üzere 3 farklı bölgeden farklı büyütme oranlarında fotoğraflar alınmıştır. Elde edilen görüntüler, yüzey yapısını değerlendirmek için yüzeyde pürüzlülük, yüzeyde toz birikimi, yüzeyde sert /yumuşak eklenti indeksleri ile değerlendirilmiştir. Yüzeyde toz birikimi açısından her 3 bölgede, 3 deney grubu (glisin, trehaloz, eritritol) ile kontrol grubu karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunurken, yüzeyde pürüzlülük açısından anlamlı fark bulunamamıştır. Yüzeyde sert/yumuşak eklenti açısından, mine yüzeyinde glisin ve kontrol grubu karşılaştırmasında anlamlı fark bulunurken, eritritol ve trehaloz deney grupları ile kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Elde edilen sonuçlar, dişin farklı yüzeylerinde farklı oranlarda toz birikimi olduğunu göstermektedir. Aynı şekilde farklı deney gruplarında farklı oranlarda toz birikimi ve yüzeyde eklenti gözlemlenmiştir bu da klinik ortamda kullandığımız farklı tozların dişlerin yüzeyinde farklı etkiler yarattığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of powder spray system powders used in tooth surface cleaning on different surfaces of extracted human teeth by using a scanning electron microscope. In this study 16 single-rooted human teeth extracted due to advanced periodontal tissue loss was included. The samples were randomly divided into 4 groups, 4 teeth in each three experimental groups and control group. erytrithol was applied to the fırst experimental group, glycine to the second, and trehalose to the third group. No powder was applied to the control group. In the scanning electron microscope, images of each sample were taken at different magnifications from 3 different areas, namely the enamel surface, the cementum surface and the enamel-cementum junction surface. The obtained images were evaluated with surface roughness, surface powder accumulation, and hard soft residues indexes. Statistically significant differences were found between the three experimental groups and the control group regarding powder accumulation on the surfaces and no significant difference was found between each of the three experimental groups and the control group, regarding surface roughness. A significant difference was found only comparing glycine and control group on the enamel surface, regarding the hard/soft residues on the surface. The results illustrate that different powders used in clinical settings have different effects on the tooth surfaces.