Tekstilde elyaf, iplik, dokuma hazırlık ve dokuma aşamalarındaki uygulama hesaplarının proses bazında matematiksel modellerinin oluşturularak çözüm algoritmalarının ve bilgisayar yazılımının geliştirilmesi
Development of a computer software using mathematical models and solution algorithms of applied calculations in fibre, yarn, weaving preparation and weaving processes
  1. Tez No: 621699
  2. Yazar: NESLİHAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk ipliği, ring iplik üretimi, dokuma hazırlık, dokuma, yazılım programı, Cotton yarn, ring yarn production, weaving preparation, weaving, software program
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez çalışması kapsamında, Tekstilde elyaf, iplik, dokuma hazırlık, ve dokuma aşamalarındaki uygulama hesaplarının proses bazında matematiksel modellerinin oluşturularak çözüm algoritmalarının ve bir bilgisayar yazılımının geliştirilmesi yapılmıştır. Tamamen özgün hazırlanan bu bilgisayar programı Delphi Rio 10.3 yazılımı kullanılarak elde edilmiştir. Hazırlanan programın çalıştırılması sanal veriler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Program, tekstil mühendisleri ve tekstil sektöründe çalışanlar için bir“Hesap Makinesi”niteliğindedir. Endüstriyel ve akademik doğrulama çalışmalarıyla daha ileri düzeyde geliştirmelere açık durumdadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a computer software has been developed using mathematical models and their solution algorithms of applied calculations in stages of textile fibre, yarn, weaving preparation and that of weaving processing. This computer programme, prepared completely original, is established by using delphi software programme version of Rio 10.3. The programme was run using virtual data of those textile processes mentioned above. This programme is of a kind of“Textile Calculator”for textile engineers and persons working in textile industry. It is more obviously open to development using the data obtained from the real textile industrial applications.