Türkiye'de çizgi film sektöründe kullanılan 3 boyutlu animasyon yazılımlarının karakter animasyonu üzerine değerlendirilmesi
The 3-dimensional animation of the character animationevaluation on software sector in Turkey in cartoon
  1. Tez No: 621703
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİK ÇELİK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon, Karakter Animasyonu, Motion Capture, Animation, Character Animation, Motion Capture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışmada, ülkemizde çizgi film sektöründe kullanılan 3 boyutlu animasyon yazılımlarının karakter animasyonu üzerine değerlendirilmesi incelenmiştir. Karakter animasyonu, kareler arasında görünmeyen aralıklar oluşturma sanatı olarak belirtilmektedir. Ayrıca, program dilleri ve kodlama sistemlerinin kullanıcının herhangi bir yönde animasyon yapımlarının geliştirilmesini sağlaması açısından geliştirildiği görülmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde animasyon kavramı ve animasyon temelleri detaylıca incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde karakter animasyonu ve yapım süreci incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Türkiye'de çizgi film sektöründe kullanılan 3 boyutlu animasyon yazılımlarının karakter animasyonu üzerine değerlendirilmesi amaç ile mülakat sonuçlarına yer verilmiştir. Çalışmada karakter animasyonu sürecinde çalışan animatörlerle yapılan görüşmeler sonucunda Türkiye'de özellikle animasyon sürecinde kullanılan yazılımların tercih sürecinde kişisel tercihler, mesleki alan tercihlerinin ve stüdyo tercihlerinin ne ölçüde ön plana çıktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the evaluation of 3D animation software used in the cartoon sector in Turkey on character animation is examined. Character animation is referred to as the art of creating invisible ranges between frames. In addition, it is seen that program languages and coding systems have been developed to enable the user to develop animation productions in any direction. In the first part of the study, the concept of animation and its fundamentals are examined in detail. In the second part of the study, character animation and production process are examined. Evaluation on the character animation of 3D animation software used in the cartoon industry in Turkey in the third part of the study is located interview results. In this thesis, study on the preferences of the character animation process as a result of interviews with animator working in Turkey especially used in the animation process software process personal preferences, what the extent forefront of professional fields preferences and studios preferences have been identified.