Güncel pazarlama yaklaşımlarından mobil pazarlamanın sağlık sektöründe kullanımı: Doktorların mobil sağlık hizmetlerine yaklaşımı
The use of mobile marketing from current marketing approaches in health sector: Approach of doctors to mobile health services
- Tez No: 621704
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜBERRA YURDAKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güncel Pazarlama Yaklaşımları, Mobil Pazarlama, Sağlık Sektöründe Mobil Pazarlama, Aile Sağlığı Merkezlerinde Kullanılan Mobil Sağlık Uygulamaları, Current Marketing Approaches, Mobile Marketing, Mobile Marketing in Health Sector, Mobile Health Applications Used in Family Health Centers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Dünyada meydana gelen küresel gelişmelerden en büyük pay sahibinin, teknolojideki hızlı gelişim ve değişim olduğu görülmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde iletişim konusu da hız kazanmış ve buna paralel olarak da pazarlama anlayışı, teknikleri ve uygulamaları değişmeye başlamıştır. Güncel pazarlama yaklaşımlarından biri olan mobil pazarlama sayesinde, işletmeler pazarlama faaliyetlerini mevcut uygulamalardan kurtarmış ve pazarlama faaliyetlerinin her an her yerde müşterilerine ulaşmasını sağlamıştır. Mobil pazardaki büyümeler ve internet uygulamalarındaki gelişmeler, mobil internet kavramını ortaya çıkarmıştır. Sağlık sektöründe pazarlama diğer sektörlere göre daha yakın zamanlarda kullanılan bir kavramdır. Pazarlama faaliyetlerinin artan önemi ile birlikte doktorların mobil sağlık hizmetlerine yaklaşımı da önemli bir konu haline gelmiştir. Bu araştırmada doktorların mobil sağlık uygulamalarını kullanımına yönelik davranışlarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Mobil sağlık uygulamaları bugün dünya çapında en çok kullanılan mobil uygulama kategorilerindendir. Buna karşılık mobil sağlık uygulamaları üzerine yapılan çalışmaların sayısı oldukça yetersizdir. Bu alana bir katkı sağlamak amacıyla Kütahya İli Tavşanlı ilçesi kapsamında yer alan Aile Sağlığı Merkezlerindeki doktorlar incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucunda mobil sağlık uygulamalarının gelecekte daha etkin kullanımı için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is seen that the biggest shareholder of global developments in the world is the rapid development and change in technology. With the help of developing technology, communication has also gained speed and in parallel the marketing approach, techniques and practices have started to change. With the help of mobile marketing, which is one of the current marketing approaches, the companies have freed the marketing activities from the current applications and enabled the marketing activities to reach their customers everywhere. Developments in the mobile market and developments in internet applications have revealed the concept of mobile internet. Marketing in the health sector is a more recent concept than other sectors. With the increasing importance of marketing activities, the approach of doctors to mobile health services has become an important issue. In this study, it is aimed to examine the behaviors of doctors for using mobile health applications. Mobile health applications are one of the most popular mobile application categories worldwide today. On the other hand, the number of studies on mobile health applications is quite insufficient. In order to make a contribution to this field, doctors at Family Health Centers within the Tavşanlı district of Kütahya were investigated. As a result of the examination, suggestions were made for the more effective use of mobile health applications in the future.