Structural analysis of Turkish animation and a survey of cartoon sector
Türk canlandırmasının yapısal analizi ve çizgi film sektörü araştırması
- Tez No: 323284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM SEFA SÜTÇÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Canlandırma, Bilgisayarlı Canlandırma, Çizgi Film, Çizgi Film Sektörü, Animation, Computer Animation, Cartoon, Cartoon Sector
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Canlandırma her geçen gün gelişen ve çeşitlenen bir sanat dalıdır. Her ne kadar canlandırma denildiğinde akla ilk çizgi film gelse de günümüzde sinemadan televizyona, eğitimden mühendisliğe kadar pek çok alanda anlam kazanmıştır. Canlandırmanın üretiminde kullanılan teknikler zaman içerisinde değişim gösterse de ortaya çıkmasındaki süreç büyük ölçüde aynı kalmıştır. Türkiye'de canlandırmanın ilk örnekleri, imkansızlıklar içerisinde ortaya çıkmış ve buna rağmen her kesimin büyük ilgisini çekmiştir. Ne yazık ki kişisel çabaların ötesine gidemeyen bu çalışmalar, uzun yıllar boyunca Türkiye'de canlandırmanın bir sektör haline gelememesiyle arka planda kalmıştır. 20. Yüzyılın sonunda akademik anlamda yapılan çalışmalar ise canlandırma açısından bir milat olmuştur. Çocuk temalı televizyon kanallarının yayına başlamasıyla canlandırma piyasası, peşisıra ortaya çıkan aktörlerle ivme kazanmıştır. Ancak bu ani ve hızlı büyüme, beraberinde pek çok soruyu getirmiştir. Bu tez, Türkiye'deki canlandırma sanatının gelişimine ışık tutmayı ve sorunlarını belirlemeyi amaçlar. Bu doğrultuda sektörde çalışmakta olan kişiler üzerinde bir alan araştırması yapılmıştır. Tezin sonunda geleceğe ilişkin yorumlar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Animation is a field of art developing and changing day by day. Even though the first thing came to mind is cartoon film when animation is considered, recently it has become significant in many fields such as cinema, television, education, engineering. Although techniques used in animation production has changed in time, the creating process stayed same. First examples of animations in Turkey has been created within impossibilities and nevertheless aroused interest on every zone. These works which could not go over unfortunately personal efforts, stayed in background for a long time because animation could not become a sector in Turkey. Academic works done in the end of 20th Century became a milestone for animation. When children themed television channels started to broadcast, animation market gained acceleration with the actors showing up. However this fast and sudden improvement has created so many questions. This thesis aims to set light to development of animation art in Turkey and describes its problems. Accordingly a field research has been made on people working in this sector. At the end of thesis, comments regarding future can be found.