perivasküler kateterizasyonla aralıklı vazodilatatör ajan uygulamasının ratlarda flep yaşayabilirliği üzerine etkisi
Effect of intermittent vasodilator agent administration with perivascular catheterization on flap viability in rats
- Tez No: 621722
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇİNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: flep, indosiyanin yeşili, lidokain, papaverin, nifedipin, flaps, indocyanine green, lidocaine, papaverine, nifedipine
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Perivasküler kateterizasyonla aralıklı vazodilatatör ajan uygulamasının ratlarda flep yaşayabilirliği üzerine etkisi Amaç: Plastik cerrahinin temel öğelerinden olan flep cerrahisi 20. Yüzyılda büyük ilerleme kaydetmiştir. Mikrocerrahi de bu süreçte flep cerrahisinde çok önemli bir konum kazanmıştır. Mikrocerrahideki tüm gelişmelere rağmen parsiyel ya da tam flep kaybı bu uzun ve meşakatli operasyonların günümüzde de en önemli sorunu olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada flep sağ kalımı üzerine olumlu etkileri gösterilmiş, klinik kullanımda belli bir standartı olmayan lidokain, papaverin ve nifedipin moleküllerinin uzun süreli vasküler pedikül etrafına verilmesi ile flep kaybının azaltılmasını amaçladık. Yöntem: Çalışmamızda 45 adet Sprague-Dawley cinsi dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar grup1: kontrol, grup 2: lidokain, grup 3: papaverin, grup 4: nifedipin ve grup 5: lidokain+papaverin+nifedipin olmak üzere 5 eşit gruba ayrıldı. Tüm sıçanlardan yüzeyel epigastrik arter üzerinden 7x4 cm ebatında kasık flebi yalnızca vasküler pedikül ile bağlı kalacak şekilde kaldırıldı. Vasküler pediküle etki edecek şekilde 1 adet kateter yerleştirildi. 5 gün boyunca günde 2 defa lidokain 3mg/kg, papaverin 3mg/kg nifedipin 1mg/kg dozlarında olacak şekilde ilaç uygulaması bu kateterler yardımıyla yapıldı. 7. Gün SPY cihazı altında tüm sıçanlara indosiyanin yeşili anjiografisi yapıldı. Dijital fotoğraf makinası ile flep fotoğrafları çekildi ve bilgisayar programı yardımı ile flep nekroz oranları hesapandı. Bulgular: Fleplerde nekroze alanın tüm flep alanına oranı kontrol grubunda %30,04, lidokain grubunda %18,52, papaverin grubunda %9,25, nifedipin grubunda %10.32 ve üç ilacın da uygulandığı grupta %9,82 olarak görülmüştür. SPY incelemsi sonucu en yüksek ihtimalli nekroz bölgesi olan ROI3'de indosiyanin yeşili tutulumu kontrol grubunda %94,50, lidokain grubunda %115,60, papaverin grubunda %145,46, nifedipin grubunda 155,95, üç ilacın da uygulandığı grupta %135,81 olarak hesaplanmıştır. İstatistiki inceleme sonrasında kontrol grubu ile tüm diğer gruplar arasında nekroz oranları açısından anlamlı fark izlendi (p=0,005). Aynı şekilde SPY incelemesi sonucu da kontrol grubu ile tüm diğer gruplar arasında anlamlı bir fark olduğu izlendi (p=0,000). Papaverin ve nifedipin lidokaine göre anlamlı şekilde daha etkili bulundu. Sonuç: Perivasküler kateterizasyonla aralıklı vazodilatatör ajan uygulamasının flep yaşayabilirliliği üzerine olumlu etki yaptığı görülmüştür. Belirtilen dozlarda papaverin ve nifedipin en etkili moleküller olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Effect of intermittent vasodilator agent administration with perivascular catheterization on flap viability in rats Objective: Flap surgery, one of the basic elements of plastic surgery, has made great progress in the 20th century. Microsurgery also gained a very important position in flap surgery during this process. Despite all the developments in microsurgery, partial or full flap loss remains the most important problem of these long and arduous operations today. Positive effects on flap survival were shown in this study and we aimed to reduce flap loss by introducing lidocaine, papaverine and nifedipine molecules around the long-term vascular pedicle, which are not standard in clinical use. Method: 45 Sprague-Dawley female rats were used in our study. Rats were divided into 5 equal groups: group1: control, group 2: lidocaine, Group 3: papaverine, group 4: nifedipine and group 5: lidocaine+papaverine+nifedipine. Of all rats, a 7x4 cm inguinal flap was removed through the superficial epigastric artery so that it was connected only with the vascular pedicle. 1 catheter was inserted to act on the vascular pedicle. Lidocaine 3mg/kg 2 times per day for 5 days, papaverin 3mg/kg nifedipin 1mg/kg doses were administered with the help of these catheters. On the seventh day, indocyanin green angiography was performed on all rats under the SPY device. Flap photos were taken with a digital camera and flap necrosis rates were calculated with the help of a computer program. Results: The ratio of necrosis area to whole flap area was 30.04% in the control group, 18.52% in the lidocaine group, 9.25% in the papaverine group, 10.32% in the nifedipine group and 9.82% in the group where all three drugs were administered. As a result of SPY analysis, indocyanin green involvement was calculated as 94.50% in the control group, 115.60% in the Lidocaine group, 145.46% in the papaverin group, 155.95% in the nifedipine group and 135.81% in the group where all three drugs were administered. A significant difference in necrosis rates was observed between the control group and all other groups after statistical analysis (p=0,005). Likewise, SPY analysis showed a significant difference between the control group and all other groups (p=0.000). Papaverine and nifedipine were significantly more effective than lidocaine. Conclusion: Intermittent vasodilator agent administration with perivascular catheterization were shown to have a positive effect on flap viability. Papaverine and nifedipine were seen as the most effective molecules at specified doses,