Savunma niteliğindeki AR–GE harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi
The effect of defense R&D expenditures on the economic growth
  1. Tez No: 621756
  2. Yazar: MUSTAFA KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZLI YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Economics, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma Ar-Ge Harcamaları, Ekonomik Büyüme, Panel Veri Analizi, Nedensellik Analizi, Defense R&D Expenditures, Economic Growth, Panel Data Analysis, Causality Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Savunma sanayi, ülkelerin ar-ge destekleri ile yabancı firmaların teknoloji ve lisanslarına bağlılığın azaltılarak ar-ge ile özgün üretimin artırılması, silah ve mühimmat üretiminde yerli üretim payının artırılması ve geleceğe yönelik büyüme politikalarının sektörde sürdürülebilmesi için ihracat olanaklarının geliştirilmesi gereken bir sektördür. Bu çalışmada, Avrupa Birliğine üye 21 devlete ilişkin veriler üzerinden ar-ge niteliğindeki savunma harcamaları ve savunma ekipmanı alımı harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi 2005-2017 dönemi yıllık verilerinden hareketle panel veri analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Panel regresyon analizi sonuçlarına göre; GSYH değişkeni ile savunma ar-ge harcamaları ve savunma ekipmanı alım harcamaları değişkenleri arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, savunma ar-ge harcamalarının ve savunma ekipmanı alım harcamalarının ekonomik büyüme üzerinde pozitif yönde etkide bulunduğunu göstermiştir. Granger nedensellik testi sonuçlarına göre; GSYH ve Ar- Ge savunma harcamaları ile savunma ekipmanı alımı harcamaları arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Araştırmanın ekonometrik bulguları, savunma sektörüne yönelik söz konusu ülkelerin yaptıkları ar-ge harcamalarının ekonomik büyümeyi destekleyici nitelikte etkiler meydana getirdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The defense industry is a sector in which a country needs to develop to ensure R & D independence against foreign firms technology and licenses by increasing the self-production of R&D, increasing the share of domestic production of arms and ammunition and increasing sustainable export opportunities to be able to sustain development policies in the sector. In this study, the effects of defense R&D expenditures and defense equipment purchases on economic growth are analyzed by using panel data analysis in 21 nations that are in EU. from 2005 to 2017. According to the results of the fixed-effect panel regression analysis; As the economic growth is variable, a positive relationship was found between the variables of GDP, which included defense R&D expenditure and defense equipment purchase expenditures. These results showed that defense R&D expenditures and defense equipment purchase expenditures had a positive effect on economic growth. Moreover, according to the results of Granger causality test, between the expenditures of GDP, defense R&D expenditures and defense equipment; A bi-directional causality relationship was found between the expenditures of GDP, defense R&D expenditures and the purchases of R&D, defense R&D equipment. The econometric findings of the study showed that the R&D expenditures of the countries directed to the defense sector provide positive effects on economic growth.