Türkiye'de iller düzeyinde basit usulde vergilendirme, gelir vergisi ve toplam vergi gelirlerin ilişkisi: 2004-2017 dönemi analizi
The relationship between total tax revenues, income taxrevenues and the basic procedure taxation in Turkey atprovinces level
  1. Tez No: 621755
  2. Yazar: BURCU SOYDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN NAİL SAĞDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Gelirleri, Gelir Vergisi, Basit Usulde Vergilendirme, Panel Veri Analizi, Nedensellik Analizi, Tax Revenues, Income Taxation, Basic Procedure Taxation, Panel Data Analysis, Causality Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, basit usulde vergilendirme, gelir vergisi ve toplam vergi gelirleri arasındaki uzun dönemli ilişki, Türkiye'de iller bazında 2004-2017 yılları dikkate alınarak ekonometrik olarak analiz edilmiştir. Türk vergi sisteminde, 1999 yılından itibaren ticari kazançların tespitinde uygulanan götürü usul uygulaması yerine basit usul yöntemine geçilmiştir. Bu uygulamanın toplam vergi tahsilatı üzerinde etkisinin olup olmadığının ortaya çıkarılması özellikle hedeflenmiştir. Analizde kullanılan değişkenlerin durağanlık seviyeleri panel birim kök testleri ile belirlenmiştir. Uzun dönemde değişkenler arasındaki koentegrasyon ilişkisinin tespiti için Johansen Fisher, Pedroni ve Koa Eş bütünleşme (Koentegrasyon) testleri kullanılmıştır. Uzun dönemde değişkenler arasındaki ilişkinin yönü ve büyüklüğü ise Pedroni FMOLS ve DOLS metodları ile analiz edilmiştir. Son olarak değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisinin tespiti ise Dumistrescu-Hurlin (2012) Panel Nedensellik Testi ile tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, Türkiye'de 2004 ile 2017 yılları arasında iller düzeyinde, basit usulde gelir vergisi tahsilatının, toplam gelir vergisi tahsilatı ve toplam vergi gelirleri tahsilatı arttırdığını ve değişkenler arasında çift yönlü nedensellik ilişkisinin olduğu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the long run relationship between basic procedure taxation, income tax revenues and total tax revenues are examined in Turkey with regional perspective using panel data analysis. The analysis consist of 81 provinces of Turkey for the period 2004-2017. Basic procudure taxation system entered into force in Turkey on 1999. It is specifically aimed that whether this application has effect on total tax revenue levels and income tax revenue levels or not. The stationary levels of variables used in the analysis is investigated with panel unit root tests. The long-run relationship among the variables is determined by Fisher, Pedroni and Kao Panel Cointegration Tests. Moreover, the long-run coefficients of variables were determined with Pedroni FMOLS ve DOLS metods, Finally, the causality relationship between variables is analysed with Dumistrescu-Hurlin (2012) Panel Causality Test. According to the results, basic procedure taxation revenues has positive and statistically significant effect on total tax revenues and total income tax revenues with regional perspective for Turkey over the period of 2004-2017.