İlk çağ medeniyetlerinde iktisadi ve mali yapının değerlendirilmesi
Evaluation of economic and fiscal structure in ancient civilizations
  1. Tez No: 621757
  2. Yazar: EZGİ BAHÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZER ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: İlk Çağ, Uygarlık, Ekonomi, İktisadi Düşünce, Mali Yapı, Primeval Era, Civilization, Economics, Economic Thought, Fiscal Structure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
İnsanlığın varoluş sürecinden bu yana medeniyetlerin dünya üzerinde ortaya çıkışının ardından önce ekonomik yaşamın temellerinin atıldığı, ekonomik anlamda gelişen uygarlıkların ise devletleşerek yayılımcı bir politika izledikleri görülmektedir. Mezopotamya, Antik Mısır, Anadolu, İran, Ege, Doğu Akdeniz ve Uzakdoğu'da ele alınabilecek ilk çağ uygarlıklarında ekonomik ve mali yapı değerlendirildiğinde; günümüzdeki kimi iktisadi teorilerin temellerinin bu dönemlerin yaşayan ekonomilerinde ortaya atıldığı ve yayılımcı uygarlıkların etkisiyle gerek ekonominin, gerek paranın, gerekse araç, mal ve o dönem teknolojisinin kıtalar arasında geçişinin sağlandığı ifade edilebilmektedir. İlk Çağ devletlerinin yayılımcı politikalarının savaşlara ve diğer devletlerin kaynaklarını tüketmeye dayalı olarak gerçekleşmesi hemen hemen tüm toplumlarda kıtlığa, ekonomik ve mali çöküşe ve uygarlıkların yıkılışına sebep olduğu görülmektedir. Bu noktadan hareketle İlk Çağ uygarlıklarının yanlış ekonomik, mali ve siyasal politikalarından ders çıkarmak suretiyle günümüz toplumlarının uygarlık safhasında ileriye gidebilmeleri için almaları gereken önlemler ve önem göstermeleri gereken hususlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is seen that after the emergence of civilizations on the world since the existence of humanity, the foundations of economic life were laid first, the developing civilizations in the economic sense follow a spreading policy by becoming a state. Considering the economic and financial structure of ancient civilizations in Mesopotamia, Ancient Egypt, Anatolia, Iran, Aegean, Eastern Mediterranean and Far East; It can be stated that the foundations of some of the current economic theories have been put forward in the living economies of these periods and the transition of the economy, money, tools, goods and technology of that period has been provided by the influence of invasive civilizations. It is seen that the expansionist policies of the primeval states based on wars and depletion of the resources of other states caused scarcity, economic and financial collapse in almost all societies.and the collapse of the civilizations. From this point of view, by taking lessons from the wrong economic, financial and political policies of Ancient Civilizations, the measures that should be taken and the issues that should be taken into consideration in order to move forward in the stage of civilization in today's societies have been evaluated.