Uluslararası sosyal içerikli afiş yarışmalarının incelenmesi ve posterland.org uygulama örneği
An investigation of international social poster competitions and posterland.org application example
  1. Tez No: 621770
  2. Yazar: SEMİH ÇELİKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Afiş, Afiş Tasarımı, Sosyal İçerikli Afiş Tasarımı, Afiş Yarışmaları, Uluslararası Afiş Yarışmaları, Poster, Poster Design, Social Poster Design, Poster Competitions, International Poster Competition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Afiş, birey ve toplum için önemli bir iletişim aracıdır. Ticari, kültürel ve sosyal açıdan büyük rol oynayan afişler, insanların bilgi edinmesini ve birşeylerin farkında olmasını sağlayan en önemlli grafik tasarım öğelerinden biridir. Çünkü afişler, festivallerin duyurusundan tutun da sinema, konser, tiyatro gösterimleri ile ilgili tasarlananlarına, insanlığı ilgilendiren çevre, savaş vb. sosyal içerikli farkındalık oluşturucu afişlere, bir ürünün ve hizmetin tanıtıldığı ticari afişlere kadar birçok alanda ve halkın yoğun olduğu yerlerde kullanılmaktadırlar. Bu araştırmanın amacı, Uluslararası Sosyal İçerikli Afiş Yarışmalarının incelemesini yapmak ve elde edilen verilere bağlı olarak“Posterland.org”kimliği ile bir uygulama örneği'ni gerçekleştirmektir. Bu kapsamda uluslararası sosyal içerikli afiş yarışması yapan kurumlar, amaç, kurumsal kimlik tasarımı, hedef kitle, konu, destekleyen kuruluşlar, şartnamelerinin teknik detayları ve katılımcı sayıları incelenmiş elde edilen bu verilere bağlı olarak ve yenilikçi bir bakış açısı ve özgün değerleri içeren sosyal içerikli bir afiş yarışması olan“Posterland.org”uluslararası afiş yarışması tasarlanmış ve uygulanmıştır. Ayrıca bu yarışmanın analizi ve Posterland.org Afiş Yarışmasının katılımcı görüşleri gibi maddeleri de hedef alınarak gerekli düzeltmeler yapılmış ve özgün bir uygulama örneği gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Araştırmada çevrimiçi değerlendirme sisteminin objektif olduğu, kullanım kolaylığı vb. avantajlar sağladığı için benzer yarışmalarda da kullanılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca uluslararası afiş yarışmalarının birinin hedef kitlesi sadece öğrencilerle sınırlı iken diğerlerinin hedef kitlesinin genel olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The poster is an important communication tool for the individual and society. Posters, which play a major role in commercial, cultural and social aspects, are one of the most important graphic design elements that allow people to learn and to be aware of something. Because the posters, festivals of the announcement of the cinema, concert, theater screenings related to the design, humanity, environment, war, etc. They are used in many areas ranging from publicity banners to commercial posters, where a product and service are introduced, and in places where people are busy. The aim of this study is to conduct an examination of the Poster Contests with International Social Content and to perform an application example with the identity of incel Posterland.org based on the data obtained. In this context, the institutions carrying out international social posters, purpose, corporate identity design, target group, subject, supporting organizations, technical details of the specifications and number of participants are examined and a poster with a social content that contains an innovative perspective and original values is obtained. Posterland.org international poster competition was designed and implemented. In addition, items such as the analysis of this competition and the participant views of Posterland.org Poster Competition have been made and necessary corrections have been made. In the research, online evaluation system is objective, ease of use and so on. As it provides advantages, it is concluded that it should be used in similar competitions. In addition, the target audience of one of the international poster competitions was limited to only the students, while the target audience of others was general.