Görsel iletişim tasarım odaklı e-dergilerin incelenmesi ve gorseliletisimtasarimidergisi.com uygulama örneği
An investigation of visual communication design e-magazines and gorseliletisimtasarimidergisi.com application sample
- Tez No: 621769
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital Yayıncılık, Grafik Tasarım, Etkileşimli-E-Kitap, Görsel İletişim, Digital Publishing, Graphic Design, Interactive-E-Book, Visual Communication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Son yıllarda teknolojik gelişmeler sonucunda, bilginin sunulması, depolanması ve dağıtımında elektronik ortamın tercih edilmesinden dolayı, elektronik yayımcılık basılı yayının önüne geçmektedir. Elektronik dergiler, elektronik yayımcılığın en sık tercih edilen türlerinden biri olup, okurla görsel etkileşim içeren bir yayın biçimidir. E-dergiler genellikle basılı dergilerin elektronik ortama aktarılması gibi görülse de çoklu ortam özellikleri ile (internet, video, hareketli görüntü) farklı tasarım türlerine sahiptir. Tasarım açısından etkili bir e-dergi çoklu ortam özelliklerinin amacına uygun kullanılmalıdır. Yapılan bu araştırma ile elektronik dergilerin tasarım anlamında taşıdığı önemi ve web sitelerindeki erişilebilirliği vurgulanarak alternatif bir çalışma ile gösterilmiştir. Bu araştırmanın amacı, Görsel İletişim Tasarımı odaklı elektronik dergilerin görsel kimlik açısından incelenmesidir. Bu amaca uygun olarak genel tarama modellerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde dergi tasarımı ve elektronik dergi yayımcılığı, dergi türleri ve dergi tasarımında görsel kimlik kavramları ele alınmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde Dünya'da ve Türkiye'deki görsel iletişim dergilerinin örneklerine yer verilerek, görsel kimlik tasarımı prensiplerine göre incelenmiştir. Araştırmanın son bölümü ise; kurumsal kimlik tasarımına göre incelenen Görsel İletişim Tasarım Dergilerine alternatif olarak özgün gorseliletisimtasarimidergisi .com bir örneği tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of technological developments in recent years, electronic publishing has been prevented from publishing due to the concept of publishing, the presentation, storage and distribution of electronic media. Electronic journals are one of the most preferred types of electronic publishing, and are also a form of publication that involves visual interaction with readers. Although e-journals are often seen as the transfer of printed journals to electronic media, they have different design types with multimedia features (internet, video, motion picture). A design-efficient e-journal should be used for the purpose of multimedia features. In this study, the importance of electronic journals in terms of design and their accessibility in websites is emphasized and shown as an alternative study. The aim of this research is to examine the visual journals with the focus on Visual Communication Design. For this purpose, general screening models were used. In the first part of the study, magazine design and electronic journal publishing, magazine types and visual identity concepts in magazine design are discussed. In the second part of the research in the world and in Turkey by giving examples of places to visual communication magazine examined according to the principles of visual identity design. The last part of the research is; As an alternative to the Visual Communication Design Journals which have been examined according to the corporate identity design, an original www. gorseliletisimtasarimidergisi.com has been designed.