Ordu ili atık yönetimi, evsel katı atık karakterizasyonu ve alternatif bertaraf yöntemlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 621790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KULEYİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ordu, katı atık, yönetim, bertaraf, geri kazanım, karakterizasyon, Ordu, solid waste, management, disposal, recovery, characterization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve kentlerin hızla büyümesi sonucunda, üretilen atık miktarı her geçen gün artmaktadır. Üretilen bu atıklar için uygulanabilir ve sürdürülebilir bir atık yönetimi planı yapılması zorunluluk arz etmektedir. Aksi takdirde, çevre ve insan sağlığı için telafisi çok zor durumlarla karşılaşma ihtimalimiz artacaktır. Bundan dolayı, her atığın çevreye zarar vermeden değerlendirilebilmesi veya bertaraf edilmesi, dünyanın ekolojik dengesi için çok önemlidir. Bu çalışmada, 2016 ve 2017 yıllarında Ordu ilinin sosyoekonomik olarak farklı bölgelerinden mevsimleri temsil edecek şekilde alınan numuneler ile atık karakterizasyon ortaya konulmuş, mevcut katı atık yönetimi ve bertaraf yöntemleri hakkında araştırma yapılmış ve şu anki sistem yerine önerilebilecek katı atık yönetim sistemleri değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Ordu ili atıklarının çalışma dönemi boyunca ortalama %65'i organik atık, %27'sinin ise ambalaj atıklarından oluştuğu gözlenmiş ve bu atıkların nem içeriği %66-70 civarında bulunmuştur. Alt kalorifik değer ise kuru bazda 3800 ile 4000 kcal/kg arasında tespit edilmiştir. Ayrıca ile ait belediye atıklarının sıfır atık yönetimi kapsamında yeniden kullanımı, geri dönüşümü, geri kazanımı ve nihai depolama sistemlerinin oluşturulması için en uygun yöntemler belirlenerek atık miktarının azaltılması ve bertarafının sağlanması konusunda elde edilen karakterizasyon değerleri göz önüne alınarak değerlendirmelerde bulunulmuştur. Ocak 2020, 79 sayfa
Özet (Çeviri)
The amount of waste produced is increasing day by day because of the rapid population growth, industrialization and rapid growth of cities. A viable and sustainable waste management plan require for solid wastes. Otherwise, we will most likely face situations which are really hard to recover. Therefore, the utilization or disposal of each waste without harming the environment is very important for the ecological balance of the world. In this study, waste characterization of the samples taken from the socioeconomically distinct regions of the province of Ordu in 2016 and 2017, current solid waste management and disposal methods have been investigated; and solid waste management systems that can be proposed instead of the current systems are evaluated. According to the findings, it is observed that the waste of Ordu province is composed of 65% organic, 27% packaging waste, moisture content is found as 66- 70%. Lower calorific value is determined between 3800 and 4000 kcal/kg, which is dry based. By regarding the values of characterization obtained for decrease and disposal of waste, the most suitable methods have been determined to reuse, recycle, recover and form final storage system of the waste of municipality in the city within the scope of zero waste management; and some evaluations have been made. January 2020, 79 pages