Ceza muhakemesinde maddi deliller ve cinsel saldırı suçlarında ıspat
Material evidence in criminal procedure and proof in sexual assault crimes
  1. Tez No: 621809
  2. Yazar: HÜSEYİN DELİBALTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CELBİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza Yargılaması, maddi delil, cinsel saldırı, ispat, adli bilimler, Criminal trial, material evidence, sexual sssault, proof, forensic science
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Amaç: Çalışmamızda Ceza Muhakemesinde maddi delillerin cinsel saldırı suçlarında ispata etkisi yüksek yargı kararları bağlamında ortaya konulması hedeflenmiştir. Ceza muhakemesinde maddi delilerin çeşidi, özellikleri ve ispata etkisine dair öğretinin ve yüksek yargı kararlarının kriterleri belirlenmiştir. İncelenen yüksek yargı kararlarında cinsel saldırı suçlarında maddi delillerin ispata etkisinin ve katkısının neler olduğu bilgisi verilmesi hedeflenmiştir. Materyal ve Metot: Cinsel saldırı suçlarını konu edinen yargılamalarda maddi delillerin ispata etkisi araştırılmıştır. Ceza muhakemesinde delile hakim olan ilkeler cinsel saldırı suçları yönü ile genel ilkelerden sapmalar gösterip göstermediği araştırılmıştır. Cinsel saldırı suçlarını konu edinen gerek maddi delilli gerekse de maddi delillerin olmadığı 10 adet yüksek yargı kararları ispat açısından incelenmiştir. Bulgular: 2005-2019 yılları arasında Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararlarına konu edilmiş 10 vaka incelenerek, bu vakalarda cinsel saldırı suçlarında maddi delillerin ispata etkisi incelendiğinde ceza muhakemesine hakim olan ispat kurallarından sapmalar olduğu tespit edilmiştir. Cinsel saldırı suçlarının ispatı diğer suçlara göre oldukça zordur. Bu suçlar genelde birbirini tanıyan kişiler arasında meydana gelmektedir ve görgü tanığı genellikle olmamaktadır. Bu suça dair şikayet çoğunlukla olaydan çok sonra yapıldığından maddi delillerin kaybolmasına neden olmaktadır. Bunun gibi nedenlerin yanında mağdurun, mağdur yakınlarının, kolluk kuvvetinin ve adli muayene sürecindeki kimselerin bilinçsiz tutum ve davranışlarından kaynaklanmaktadır. Bu koşullarda cinsel saldırı suçlarında ispatın masumiyet karinesine zarar vermemesi gerekmektedir. Sonuç: Masum bir insanın cezalandırılmasındansa suçlu bir insanın cezasız kalması masumiyet karinesine daha iyi hizmet edeceği açıktır. Ceza muhakemesinde maddi delillerin cinsel saldırı suçlarında ispata etkisi sık elenip ince dokunulması gereken çok boyutlu bir konudur. Cinsel saldırı suçlarına konu olmuş mağdurun, mağdur yakının ve yargılamaya katılan diğer süjelerin başta masumların hakları korunması adına öte yandan işlenen suçun cezasız kalmaması adına bir suçta delillerin neler olabileceği, delillerin toplanmasında gösterilmesi gereken hassasiyeti, delillerin kıymetlendirilmesi hususunda yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to reveal the effect proof of material evidence in the context of higher judicial decisions in sexual assault crimes in Criminal Procedure. In criminal procedure, the criteria for teaching about type, characteristics and the effect on proof of material evidence and higher judicial decisions were determined. In the higher judicial decisions examined, it was aimed to give information about what the effect and contribution of material evidence on proof in sexual assault crimes are. Material and Method: The effect of material evidence on proof was examined in the proceedings regarding sexual assault crimes. In the criminal procedure, it was analyzed whether the principles dominating the evidence show deviations from the general principles in terms of sexual assault crimes. 10 high judicial decisions that have no material evidence or material evidence on sexual assault crimes were examined in terms of proof. Results: Examining 10 cases which were subject to the decisions of the Supreme Court Criminal General Assembly between the years 2005-2019, it was found that there were deviations from the proof rules that dominated the criminal procedure in these cases, when the effect of material evidence on proof in sexual assault crimes was examined. Proof of sexual assault crimes is very difficult compared to other crimes. These crimes generally occur among people who know each other and eyewitnesses are not usually. Since the complaint about this crime is mostly made long after the incident, it causes the loss of material evidence. Apart from such reasons, it arises from the unconscious attitudes and behaviors of the victim, relatives of the victims, law enforcement officers and persons in the forensic examination process. In these circumstances, the proof should not harm the presumption of innocence in sexual assault crimes. Conclusion: That if a guilty person is unpunished rather than punishing an innocent person is clear to serve the presumption of innocence better. The effect of material evidence on proof in sexual assault crimes is a multidimensional subject that must be eliminated and touched frequently in criminal proceedings. Victims of sexual assault, relatives of victims and other subjects participating in the trial will be a guide on the valuation of evidence, what evidence can be in a crime, the sensitivity that should be shown in collecting the evidence primarily to protect the rights of innocents, on the other hand, in order to prevent the crime committed without impunity.