Sıçan testis dokusunda paklitaksel ile oluşturulan hasarda otofajinin rolü
The role of autophagy in damaged caused by paclitaxel in the testis tissue of rat
  1. Tez No: 621822
  2. Yazar: HANDE VURGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU HANIM YAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Paklitaksel, Testis, Otofaji, Sıçan, Paclitaxel, Testis, Autophagy, Rat
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Paklitaksel, çeşitli tümörlerin tedavisi için kullanılan antikanser ilaçlardan biri olup, organlar üzerindeki toksik etkileri hala net olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada, farklı dozlarda uygulanan Paklitaksel'in testis dokusu üzerine olası etkilerinin histolojik, immunohistokimyasal ve biyokimyasal metodlar kullanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Wistar albino türü 30 adet erişkin erkek sıçan rastgele 5 gruba ayrıldı. Kontrol (n=6); serum fizyolojik uygulanan grup; sham8 (n=4); 8mg/kg kromofor uygulanan grup; sham16 (n=4) 16mg/kg kromofor uygulanan grup; paklitaksel 8 (n=8) 8mg/kg paklitaksel uygulanan grup; paklitaksel 16 (n=8) 16mg/kg paklitaksel uygulanan grup şeklinde oluşturuldu. Enjeksiyonlar haftada birgün, aynı dozda ve 4 hafta boyunca intraperitoneal (i.p.) olacak şekilde uygulandı. Deney süresince her hafta sıçanların ağırlıkları ölçüldü. Son enjeksiyondan 24 saat sonra denekler dekapite edildi. Deney sonunda testis dokularında morfolojik yapıyı belirlemek için Hematoksilen eozin boyama yapıldı. Otofaji de rol oynayan Beclin-1, LC3-2 ve P62 proteinlerinin ekspresyon düzeyleri ise immünohistokimya boyama metodu ile belirlendi. Ayrıca, testis doku ve serum testesteron seviyeleri ise ELISA metodu ile gösterildi. Çalışmada uygulanan paklitaksel deneklerin vücut ağırlığında azalmaya neden oldu. Işık mikroskobik incelemelerde, paklitaksel uygulanan gruplarda kontrol grubuna göre, seminifer tübül hasarı, germinal epitelde düzensizlikler ve seminifer tübül çaplarında azalma gözlendi. Beclin-1, LC3-2 ve P62 proteinlerinin immunoreaktivite yoğunlukları Paklitaksel uygulanan gruplarda kontrol grubuna göre anlamlı derecede artmıştı. Sonuç olarak, çalışmada paklitaksel uygulaması, testis dokusunda belirgin şekilde hasara yol açmış ve spermatogenik hücreleri otofajiye yönlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
Paclitaxel is one of the anticancer drugs used for he treatment of various tumors, but effects on organs are still not clearly known.The aim of this study was to determine the effects of Paclitaxel in different doses on testicular tissue using histolocigal , immunohistochemical and biochemical methods. In this study, 30 adult type of Wistar albino rats were randomly divided into 5 groups.They were created this way. Control (n=6); serum physiological applied group, sham (n=4);8 mg/kg chromophore applied group, sham16 (n=4);16 mg/kg chromophore applied group, paclitaxel 8 (n=8); 8 mg/kg paclitaxel applied group, paclitaxel 16 (n=8);16 mg/kg applied group. The injections were applied intraperitonal (i.p.) at the same dose once a week for four weeks. Weight of rats were measured every week during the experiment. Subjects were decapitated after 24 hours last injections. At the end of experiment, hematoxilen eozin staining was performed to determine the morphological structure of testicular tissues. Expression levels of Beclin-1, LC3-2 and P62 proteins plays in role in autophagy were determined by immunohistochemical staining method. In addition, serum tissue and testosterone levels were determined by ELISA method. Paclitaxel applied in the study caused a decrease in body weight of subjects. In light microscopic examinaton, when paclitaxel applied groups compared to the control group, seminiferous tubule damage, irregularities in germinal epitelium and decrease in seminiferous tubule diameters were observed in paclitaxel applied groups. Immunoreactivity concentrations of proteins Beclin-1, LC3-2 and P62 were significantly increased in paclitaxel groups compared to control group. As a result, in our study the application of paclitaxel in significan damage to testicular tissue and directed spermatogenic cells to autophagy.