Valethamat bromür ve hyosin-N-butilbromür'ün doğumun aktif fazı ve ortalama doğum süreleri üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of valethamat bromide and hyosin-N-butylbromide on the the active phase duration of delivery and mean delivery time
- Tez No: 621843
 - Danışmanlar: UZMAN ÖZGÜR ÖZDEMİR
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
 - Anahtar Kelimeler: Valethamat bromür, hyosin-N-butilbromür, aktif faz, ortalama doğum süresi, doğum eylemi, Valethamat bromide, hyosin-N-butylbromide, active phase, mean delivery time, labor
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Uzamış doğum eyleminin neden olduğu maternal ve neonatal morbidite ve mortalite riskini en aza indirmek için pratikte kullandığımız antispazmodik ajanlardan valethamat bromür ve hyosin-N-butilbromürün doğum süreleri üzerine etkilerini kıyaslamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızın dizaynı retrospektif vaka kontrol çalışmasıdır. Araştırmamızda, Ocak 2015 ve Ocak 2019 yılları arasında hastanemizde doğum yapan, uygunluk kriterlerine göre belirlenen 18-40 yaş aralığındaki 300 gebe değerlendirmeye alındı. Vakalar spontan doğum eyleminde olan, servikal açıklığı 4-6 cm olup aktif faz döneminde doğumhaneye kabul edilen gebeler arasından seçildi. İlaçlar hastalara aktif faz döneminde uygulanmıştı. 100 gebeye hyosin-N-butilbromür (HBB; Buscopan®), 100 gebeye valethamat bromür (VB; Epidosin®) verilmiş ve 100 gebeye (kontrol grubu) de ilaç verilmemişti. Bazı gebelere doğum eylemini desteklemek amacıyla IV oksitosin ile augmentasyon yapılmıştı. Tüm gruplarda doğumun aktif faz süresi, 2. evre ve ortalama doğum süresi analiz edildi. Araştırmaya katılan hastalara ait tüm veriler hastane arşivinden elde edildi. Bulgular: Çalışmamızda toplam 300 gebenin doğum süreleri ilaç gruplarına göre analiz edildi. Çalışmaya katılan gebelerin yaş ortalaması VB grubunda 25,77±5,43, HBB grubunda 26,28±5,56 ve kontrol grubunda 26,18±5,16 olup istatiksel olarak gruplar arasında fark yoktu. Katılımcıların BMI'sı VB grubunda 28,78±1,03, HBB grubunda 28,46±1,11 ve kontrol grubunda 28,85± 1,32 (p=0,057), gravida sayısı VB grubunda 2,03±1,17, HBB grubunda 1,87±1,13 ve kontrol grubunda 1,9±1,24 (p=0,594), parite sayısı VB grubunda 0,97±1,15, HBB grubunda 0,77±0,95 ve kontrol grubunda 0,74± 1,05 (p=0,246), gestasyonel haftası VB grubunda 38,91±1,41, HBB grubunda 38,8±1,29 ve kontrol grubunda 39,11±1,36 (p= 0,228) ve fetal ağırlıkları VB grubunda 3286,9±382,03 gr, HBB grubunda 3200±345,55 gr ve kontrol grubunda 3314,55±434,98 gr (p=0,096) olup gruplar arasında istatistiksel bir fark bulunmadı. VB grubunda augmentasyon uygulama oranı %47, HBB grubunda %48 ve kontrol grubunda %40 olarak tespit edildi ve bu oranlar istatiksel olarak benzerdi (p=0.464). Epizyotomi ise VB grubuna %66, HBB grubuna %72, kontrol grubuna %79 oranlarda uygulanmış olup bu oranlar üç grupta da benzer bulundu (p=0.121). Araştırmamızın sonucunda VB grubunda doğumun 1.evresi ortalama 182,57±81,13 dakika, HBB grubunda 199,5±79,22 dakika ve kontrol grubunda 319,15±131,81 dakika, 2. evresinin süresi VB grubunda 21,56±18,07 dakika, HBB grubunda 21,25±10,79 dakika ve kontrol grubunda 28,51±24,39 dakika, ortalama doğum süresi VB grubunda 203,83±86,78 dakika, HBB grubunda 221,05±86,52 dakika ve kontrol grubunda 347,71±137,71 dk idi. İlaç gruplarında, incelediğimiz tüm doğum evrelerinin süresi kontrol grubuna kıyasla istatiksel olarak daha kısa bulundu (p0.05). Sonuç: Araştırmamızda HBB ve VB'nin doğum eyleminin aktif fazının ve ikinci evresinin süreleri ile ortalama doğum zamanını maternal ve neonatal olumsuz sonuçlara yol açmadan kısalttığını fakat bu iki ilacın birbirine üstünlüklerinin olmadığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the effects of antispasmodic agents (valethamate bromide and hyosin-N-butylbromide) we use in practice, to minimize the risk of maternal and neonatal morbidity and mortality caused by prolonged labor. Materyal and Method: This study design is a retrospective case-control study. In our study, 300 pregnant women between the ages of 18-40, who were delivered in our hospital between January 2015 and January 2019, determined according to eligibility criteria, were evaluated. The cases were selected among the pregnant women who had spontaneous labor and whose cervical opening was 4-6 cm and accepted to the delivery room during the active phase period. The drugs were administered to patients during the active phase period. 100 pregnant women were given hyosin-N-butylbromide (HBB; Buscopan®), 100 pregnant women were given valethamate bromide (VB; Epidosin®) and 100 pregnant women (control group) were not given medication. Some pregnant women had augmentation with IV oxytocin to support labor. In all groups, the active phase duration of delivery, second stage and mean delivery times were analyzed. All data of the patients participating in the study were obtained from the hospital archive. Results: In our study, delivery times of 300 pregnant women were analyzed according to drug groups. The mean age of pregnant women participating in the study was 25.77±5.43 in the VB group, 26.28±5.56 in the HBB group and 26.18±5.16 in the control group, and there was no statistically difference between the groups. BMI of the participants was 28.78±1.03 in the VB group, 28.46±1.11 in the HBB group and 28.85±1.32 in the control group (p=0.057), the number of gravida was 2.03±1.17 in the VB group, 1.87±1.13 in the HBB group and 1.9±1.24 in the control group (p=0.594), the number of parities was 0.97±1.15 in the VB group, 0.77±0.95 in the HBB group and 0.74±1.05 (p = 0.246) in the control group (p=0.246), gestational week was 38.91±1.41 in the VB group, 38.8±1.29 in the HBB group and 39.11±1.36 in the control group (p=0.228) and fetal weights were 3286.9±382.03 gr in VB group, 3200±345.55 gr in HBB group and 3314.55±434.98 gr in control group (p=0.096), and there was no statistical difference between the all groups. The rate of augmentation application was 47% in VB group, 48% in HBB group and 40% in control group and these rates were statistically similar. Application of episiotomy in VB, HBB and control group was 66%, 72%, and 79% respectively which is similar in all three groups (p> 0.05). As a result of our research, the first stage of labor in the VB group was 182.57 ± 81.13 minutes, 199.5 ± 79.22 minutes in the HBB group and 319.15 ± 131.81 minutes in the control group, and the duration of the second phase was 21.56±18.07 minutes in the VB group, 21.25±10.79 minutes in the HBB group and 28.51±24.39 minutes in the control group and the mean delivery time was 203.83±86.78 minutes in the VB group, 221.05±86.52 minutes in the HBB group and 347.71±137.71 minutes in the control group (p 0.05). Conclusion: In our study, we found that HBB and VB shortened the duration of active phase, second stage and mean delivery time of labor without causing maternal and neonatal negative results, but these two drugs were not superior to each other.