Kentsel yeşil sistem oluşturmada temel ilkeler: Viyana örneği
Basic principles of urban green system: The case of Vienna
- Tez No: 621861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DORUK ÖZÜGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sustainibility, Open And Green Space Planning, Vienna City
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Koruma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Kentsel Açık ve Yeşil Alanlar günümüze kadar yasal statüler altında pasif olarak korunmaya çalışılmış ancak bu alanların geliştirmeleri için yeterince mekânsal karar alınmamıştır. Sürdürülebilirlik yazınlarının artması ve çeşitli uluslararası düzeyde anlaşmalar sonucu kentlerde ve ülkelerde çevreye yatırım yapmadan kalkınma sağlanamayacağı anlaşılmıştır. Diğer yandan Stratejik Planlama biçimleri deneyimlendikçe ve uygulandıkça etkileri artmış ve planlama dili de bu dönemde değişim göstermiştir. Sonuç olarak günümüzde, açık-yeşil alanlar kendilerine ait stratejik planlar, master planlar, eylem planları, uygulama ve tasarım rehberleri, alan yönetim planları gibi pek çok enstrümana sahip olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Urban Open Green Areas have been tried to be passively protected under legal status so far, but not enough spatial decisions have been taken for their development. As a result of the increase in sustainability literature and various international agreements, it is understood that development cannot be achieved in cities and countries without investing in the environment. On the other hand, as the forms of Strategic Planning are experienced and applied, their effects have increased and the planning language has also changed during this period. As a result, nowadays, open green spaces have many instruments such as their own strategic plans, master plans, action plans, implementation and design guides, area management plans.