Yeni medya sanatı olarak glitch art ve kinetik tipografi arasındaki görsel ilişki (Cumalıkızık örneği)
The visual relationship between glitch art and kinetic typography as new media art (Cumalikizik example)
- Tez No: 621862
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİK ÇELİK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Glitch, Yeni Medya, Tipografi, Kinetik Tipografi, Glitch, New Media, Typography, Kinetic Typography
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı ''Yeni Medya Sanatı Olarak Glitch Art ve Kinetik Tipografi Arasındaki Görsel İlişki'yi araştırmak ve (Cumalıkızık Örneği) video tanıtım uygulamasını oluşturmaktır. 20. Yüzyılın sonuna doğru yeni medya, her geçen gün yenilenerek ilerlemesiyle iletişim ve yayıncılık alanında kişi veya kitlelere ulaşması bakımından gelişen, çoğalan araçların hepsini barındırmaktadır. Yeni medya, sanat alanına da yeni bir bakış getirmiş, gündelik alışkanlıkları değiştirmiştir. Teknolojinin gelişmesi, görsel biçim ve kaynakların bu gelişmeden etkilenerek biçimlendirmelerde, bozulma ve aksaklıktan kaynaklı kaymaları oluşturmaktadır. Bozulma ve kaymaların bir çoğu tesadüfen ortaya çıkan durum olmasının yanı sıra sanatsal açıdan da Glitch Art'ı ortaya çıkarmaktadır. Genellikle dijital ortamda karşılaşılan bu aksaklık/bozulma durumu görüntünün formunu kaybetmesi ile kodlarındaki değişim sonucu bozulmuş görsel, tasarım konusunda da estetik bir görüntü ve beğeni kazanmaktadır. Bu nedenle, çalışmada Glitch Art ve Kinetik Tipografi arasındaki ilişki kavramlarını araştırmak ve aynı zamanda uygulamaya dökmek amaçlanmıştır. İlk bölümde, Glitch Art kavramının ortaya çıkmasına zemin hazırlayan John Glenn ile başlayarak, Glitchin, glitch olma şekline gelmeden önce oluşmasını sağlayan Dadaizm ve Fütürizm gibi akımlar araştırılarak ortaya çıkışı açıklanmıştır. Glitch Art'ın gürültü ve kazara oluşum aşamaları, estetik bakımından durumu, popüler kültüre etkileri, Glitch Art türleri ve uygulama yöntemleri üzerinde durulmuştur. Aynı zaman da 'Yeni Medya' sanatının gelişim süreci ve Glitch Art ile Kinetik Tipografi arasındaki ilişkiden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, tipografi başlığının altında tanımı, gelişimi ve Gutenberg döneminde tipografinin kinetik tipografinin hareketli olarak idrak edilmesini sağlayan, akımlara değinilmiştir. Kinetik Tipografinin uygulama alanları ve üretim süreçleri ele alınmıştır. Üçüncü bölüm, araştırması yapılan konu ve uygulaması yapılacak olan Cumalıkızık'ın tarihi hakkında bilgi verilmiş olup, Glitch Art ve Kinetik Tipografi kullanılarak, tarihi dokuların da birleştirilmesiyle tanıtım videosu ve yapım aşamalarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the visual relationship The Visual Relationship Between Glitch Art and Kinetic Typography as New Media Art (Cumalıkızık Example). Towards the end of the 20th century, the new media contains all of the tools that are developing and expanding in terms of reaching people or masses in the field of communication and publishing. The new media has brought a new perspective to the field of art and changed daily habits. The development of technology, causes the formations, distortions and glitches shifts at visual form and resources affected by this development. Many of the distortions and shifts are incidentally occurring, right along with from the artistically point reveals the Glitch Art.In general distorted visual loss it form as a result of change in code by this disruption / distortion situation, gain aesthetic visual in design and appreciation in digital media. Therefore, in this study, it is aimed to investigate the concepts of the relationship between Glitch Art and Kinetic Typography and to put it into practice. In the first part, starting with John Glenn, who laid the groundwork for the concept of Glitch Art, the emergence of Glitch by investigating trends such as Dadaism and Futurism, which led to the formation of Glitch before becoming a glitch, was explained. Glitch Art's sound and accidental stages of development, aesthetic status, effects on popular culture, Glitch Art types and application methods are discussed. In the second chapter, under the title of typography, the definition, development and movements of the Gutenberg era typography 'kinetic typography' that allows moving to grasp movements are mentioned. Application areas and production processes of kinetic typography are discussed. The third part includes information about the researched subject and the history of Cumalıkızık which will be applied and includes the introductory video and production stages by combining historical textures using Glitch Art and Kinetic Typography.