Resim sanatı açısından tarot kartlarındaki sembollerin yorumlanması
Interpretation of the tarot card symbols in terms of art
  1. Tez No: 621879
  2. Yazar: ERTAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ATEŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Baskı Resim, Resim, Sanat, Simgecilik, Tarot Kartları, Art, Printmaking, Painting, Symbolism, Tarot Cards
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalışmada, konulara göre işlenmiş ve belli bir sıralamaya göre düzenlenmiş olan resimli tarot destelerinin tarihi ve sembolleri incelenmiştir. Ezoterizm-simya-fal kültürleriyle ilişkileri bulunan bu sembollerin nasıl görselleştirilip yorumlandığı araştırılmış; ayrıca mitolojik ve dinsel kökenleriyle bağlantlı biçimde resim sanatı ile ortak noktaları saptanmıştır. Araştırma, alan ile ilgili yazılmış kitap, dergi, makale, ve tezler incelenerek literatür tarama modeline göre desenlenmiştir. Araştırmanın kapsamı, birçok önemli örneği bulunan tarot destelerinin tarihsel açıdangeniş bir yer kaplamasından dolayı en önemli olan örnekleri incelenerek sınırlandırılmıştır. Konu içeriği geniş zaman dilimlerini kapsamaktadır. Tarot destelerinde 22 adet bulunan büyük arkana kartları tek tek açıklanmış olup, araştırma için önemli olmasından dolayı bu kartlara geniş yer verilmiştir. Ayrıca, bu kartlardaki resimlerin sembolik anlamlarının kökenleri de incelenmiştir. Bu bağlamda, farklı dönem resimlerden, fresklerden, mimari yapılardan, heykellerden ve gravürlerden örnekler verilerek sanat alanındaki ortak noktaları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu veriler yardımıyla uygulama aşamasına dönük olarak; araştırmada edinilen bilgiler doğrultusunda eskizler yapılarak farklı teknik denemelerle birbirleriyle bağlantılı ve belli bir konusu olan, sergilenebilir formatta olması için, standart kart boyutlardan biraz daha büyük özgün bir gravür baskı tarot destesi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the history and symbols of illustrated tarot decks, which are processed according to the subjects and arranged in a certain order, are examined. How these symbols, which were related to esotericism, alchemy, and fortune telling, were illustrated and rendered was examined and their mythological origins and common points with the art of painting were clarified. Research, books, journals, articles, and theses written about the field were examined and modeled according to literature survey model.The scope of the study was limited by examining the most important examples of tarot stacks, which have many important examples, because of their historically large footprint. The 22 large arcana cards in the tarot decks have been explained one by one, and these cards are given wide coverage because they are important for research. The origins of the symbolic meanings of the pictures on these cards were also examined. In this context, by giving examples from different period paintings, frescoes, architectural structures, sculptures and engravings, the common points in the field of art were determined. In the light of the information obtained during the research and as a result of several trials with sketches, an original thematic gravure print tarot deck, which is slightly larger than the standard card sizes to make it suitable for exhibition, was prepared.