Bireysel değerler ile tüketici etnosentrizmi arasındaki ilişkinin incelenmesi: Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri üzerinde araştırma
Examining of the relationship between individual values and consumer etnocentrism: Research on Dumlupinar University students
- Tez No: 621878
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ZAFER GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Değer, Bireysel Değer, Tüketici Etnosentrizmi, Value, Individual Value, Consumer Ethnocentrism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde giderek artan rekabet ortamı, küreselleşme, teknolojik gelişmeler pazarlama anlayışında da bir takım anlayış değişikliğine yol açmıştır. Bu değişiklikler sonucunda üreticiler açısından tüketici önemi daha da artmış, tüketici davranışı ve tüketicinin davranışına etki eden faktörler pazarlamacılar açısından önem kazanmıştır. Tüketici davranışlarının ardında yatan nedenlerin araştırılması ve anlaşılması pazarlama faaliyetlerinin hangi yolu izleyeceğine dair önemli ipuçları sağlamaktadır. Tüketicilerin Etnosentrizm ve bireysel değerlerin araştırılması ile, üretim ve pazarlama anlayışlarına yeni bakış açıları geliştirmek mümkündür. Bu ve benzer olguların tüketim ve satın alma alışkanlıklarına etkisi pazarlama ve uluslararası pazarlama şirketleri açısından önem arz etmektedir. Bu etkilerin üretim ve pazarlama öncesinde incelenmesi ile tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarının tam olarak karşılayacak ürün hedeflerinin belirlenmesine, bu da firmaların rakiplerine karşı üstünlük kurmasına olanak sağlayacaktır. Bu çalışma ile bireysel değerler ile tüketici Etnosentrizmi arasındaki ilişkinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde Değer ve Bireysel değerler; ikinci bölümünde de tüketici Etnosentrizmi ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, Araştırmanın amacı kapsamında Dumlupınar Üniversitesi Öğrencileri' ne dağıtılan 311 anket SPSS 22 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada test tekniklerinden Normallik Dağılım Testi, Güvenilirlik Analizi, Bağımsız Gruplar t Testi, ANOVA Testi, Pearson Korelasyon Testi ve Çoklu Regrasyon Testleri kullanılarak yapılan çalışmanın sonuçları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, ever increasing competitive environment, globalization and technological developments have led to a number of changes in understanding of marketing. As a result of these changes, the importance of consumers increased for the producers; consumer behaviours and the factors affecting consumer behaviours gained importance for the marketers.Investigating and understanding of the reasons behind consumer behaviours provides important clues for the way marketing activities follow. By investigating consumers ethnocentrism and individual values, it is possible to develop new perspectives on the concepts of production and marketing.The effects of these and similar phenomena on consumption and purchasing habits are important for marketing and international marketing companies.Investigation of these effects before production and marketing will enable the determination of product objectives that will fully meet the needs and wishes of consumers; this will allow companies to establish superiority over their competitors. This study aims to measure the relationship between individual values and consumer ethnocentrism.Value and Individual values in the first part of the study; In the second part, consumer ethnocentrism is discussed.In the third part of the study, 311 questionnaires distributed to Dumlupınar University students within the scope of the study were analyzed by using SPSS 22 statistical program.The results of the study are presented by using the Normallik Distribution Test, Reliability Analysis, Independent Groups t Test, ANOVA Test, Pearson Correlation Test and Multiple Regression Tests.