Türkiye'nin yetki alanları kapsamında Ege Denizi'nin değerlendirilmesi
Consideration of Agean Sea's international law within the scope of Turkey's area of jurisdiction
  1. Tez No: 621898
  2. Yazar: MERVE OLDUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ARIDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yunanistan, Ege Denizi, Deniz Yetki Alanları, Hukuki Rejim, Gri Bölgeler, Adaların Silahlandırılması, Karasular, Kıta Sahanlığı, Hava Sahası, FIR, Turkey, Greek Aegean Sea, Gray Zones, Militarization of Islands, Territorial Waters, Continental Shelf, Air Space, FIR
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Türkiye ile Yunanistan arasında özellikle Ege Denizi'nde yaşanan yetki paylaşımı sorunları, iki ülkenin siyasi uyuşmazlığını doğrudan etkilemektedir. Bu sorunlar, birbirine sıkı sıkıya bağlı birçok sorundan meydana gelmektedir. Bunlar; Ege Denizi'nde karasuları, kıta sahanlığı, egemenliği tartışmalı adalar olan gri bölgeler, adaların silahlandırılması ve hava sahası sorunlarıdır. Türkiye ile Yunanistan için hayati öneme sahip olan bu sorunlar günümüzde hala önemini korumaktadır. Yetki sorunları, bölgesel olarak görülsede sonuçları itibariyle tüm devletlerin ticari gemilerinin geçiş güzergâhlarının belirlenmesi adına küresel bir boyut taşımaktadır. Ancak her devletin kendi bekası amacıyla egemenlik alanlarını diğer devletlere bırakmama isteği, sorunların ortak paydada uzlaşmaya varılmasını engellemektedir. Bu çalışma ile, jeopolitik ve jeostratejik öneme sahip olan Ege Denizi üzerinde gerek tarihi gerek ekonomik gerekse siyasi sebeplere dayanarak ortaya çıkan yetki paylaşımı sorunlarında Türkiye'nin Yunanistan ile olan uyuşmazlığı ve izlediği politikalar üzerinde durulmuştur. Bu uyuşmazlığı ve politikaları etkileyen karakteristik faktörler ve aktörler, yapılan uluslararası andlaşmalar, yazılmış makaleler ve tezler ile Türkiye'deki mevzuat incelenerek sorunun halen çözüme kavuşamamasının sebepleri üzerinde bir değerlendirme ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Specifically authorized experienced in the Aegean Sea between Greece and Turkey sharing issues directly affects the political dispute between the two countries. These problems consist of many problems that are closely linked to each other. These are in the Aegean Sea, territorial waters, continental shelf, sovereignty, gray areas with controversial islands, arsenal of islands and airspace problems. These issues having vital importance for Greece and Turkey still maintains today. Authority issues, though seen as regional, have a global dimension to determine the transit routes of all the states' commercial vessels, as a result. However, the desire of each state to leave the sovereignty areas to other states for the sake of its own survival prevents problems from reaching a consensus on common denominator. With this study, it is focused on the geopolitical and geostrategic importance of having the required date on the economic need of the Aegean Sea between Turkey and Greece both mismatch problem does not occur in the power-sharing based on the policies and political reasons. With the characteristic factors and actors, made international agreements, written articles and theses affecting this mismatch and policies by examining the legislation in Turkey were put forward as an assessment on the reasons not solving the problem.