Nurullah Ataç'ın Günce I-II adlı denemelerinde geçen ikilemeler
Reduplications in Nurullah Ataç's essays named Günce I-II
  1. Tez No: 621899
  2. Yazar: FATMA BETÜL KAVAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NUR SIR DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Görev, İkilemeler, Kuruluş, Yapı, Assignment, Reduplication, Structure, Constitution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada yazmış olduğu denemeler ve Türk diline katmış olduğu farklı biçimsel özelliklerle adından söz ettiren Nurullah Ataç'ın Günce I-II adlı eserlerinde yer alan ikilemeler tespit edilerek kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Giriş bölümünde, ikilemelerin tarihsel süreci, geçmişten bugüne kadar ikilemeler üzerinde yapılan bilimsel araştırma ve çalışmalar Nurullah Aaç'ın güncelerinde ikilemeleri ele alış şekli ile bunların Türk diline sağladığı kazanımlar ele alınmıştır. İnceleme bölümünde, ilk olarak eserlerdeki ikilemeler tarama ve fişleme yöntemi ile tespit edilmiş sonra yapı, görev ve kuruluş bakımından ikilemelerin asnifi yapılmış, ikilemelerin kuruluşunda yer alan sözcüklerin birbiriyle anlam ilişkileri incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, inceleme aşamasında elde edilen veriler, sayısal açıdan değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, reduplications in Günce 1 and 2, the works of Nurullah Ataç who has made a name for himself by the essays he had written and the forms he had contributed to Turkish language,are detected and extensively examined. In the introduction chapter, author's contributions to Turkish language and his approach to reduplications are stated elaborately on the emphasis of the researchers and relevant examinations from past to present. In the examination chapter of this study, first, reduplications are identified by the method of tagging. Afterwards those detected reduplications are sorted into three sectionsand examined by their structures, roles, constitutions and meaning connections of words that formed those reduplications. If in the conclusion chapter, the data acquired from the examination chapter is evaluated numerically by interpreting through examples in the works.