Kar payı dağıtım politikasında aktarma teorisi: Borsa İstanbul üzerine bir uygulama
The catering theory in dividend distribution policy: An implementation on Stock Exchange Istanbul
- Tez No: 621900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN DENİZ KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Kâr Payı, Kâr Payı Dağıtım Politikaları, Aktarma Teorisi, Baker-Wurgler, Borsa İstanbul, Dividend Policies, Theory of Catering, Baker-Wurgler, profit share, BIST100
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İşletmelerde elde edilen karın işletme sahip ve ortaklarına dağıtılması ya da otofinansmana gidilerek daha yüksek getiri sağlayabilecek yeni ve farklı yatırımlara dönüştürülmesi ile ilgili kararlar bütünü kâr payı dağıtım politikası olarak ifade edilmektedir. Kâr payı dağıtım politikaları, işletmeler, yatırımcılar, piyasa yapıcıları ve katılımcıları için önemli finansal kararlardan biridir. Yatırımcılar yatırımlarını yaparken işletmelerin kâr dağıtma ya da dağıtmama durumunu fiyatlamalarına yansıtırken işletmeler de buna göre geleceğe yönelik finansal yapılanmalarını şekillendirmektedir. Çalışmanın amacı, kâr dağıtım politikası teorilerinden biri olan ve Baker-Wurgler tarafından ortaya atılan Aktarma Teorisi'nin Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Endeksi işletmelerinde geçerliliğini tespit etmektir. Bu çerçevede BİST100 Endeksi'nde 2007-2016 yılları arasında aralıksız işleme sahip farklı sektörlerden 80 işletme üzerinde aktarma teorisinin geçerliliği panel logit probit yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda BİST100 işletmelerinde belirlenen dönemde Aktarma Teorisi'nin geçerli olmadığı sonucuna varılmıştır. Elde edilen bulgu aynı zamanda işletmelerin kâr payı dağıtma yoğunlukları ile piyasa değerleri arasında bir ilişki olmadığı anlamına gelmektedir. Elde edilen bulgular daha önce test edilmemiş olması nedeniyle özgündür ve finans literatürü, yatırımcılar, piyasa yapıcılar ve katılımcıları açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Dividend distribution policy is a whole of decisions about distribution of profit that is acquired at businesses or transforming of profit into new and different investment that supply high gaining by going auto financing. Dividend distribution policy is one of the significant decisions for businesses, financiers, market makers and participants. While financiers are reflecting situations of distribution on their prices during investment, businesses are forming prudential financial configuration according to that investment. The aim of this study is to determine the validity of Theory of Catering, which is suggested by Baker-Wurgler, at stock market Istanbul (BIST100) Index. In this study 80 businesses have been chosen which have nonstop transaction from different sectors between in 2007 and 2016 in BIST100 index. At the end of analyzing, it is found that Theory of Catering is not valid in that period. It also means that there is not any relation between businesses intensity of dividend distribution and market prices. Findings are genuine and reasonable in terms of finance literature, financiers, market makers , and participants.