Egzotik ağaç türlerinin ekolojik özellikleri ve iklim değişimi: Mimaroba (Büyükçekmece ilçesi-İstanbul) örneği
Ecological characteristics of exotic tree species and climate change: Case of mimaroba (Büyükçekmece district-İstanbul)
- Tez No: 621942
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: İklim, Mimaroba, Egzotik Ağaç Türleri, İklim Değişikliği, Biyolojik Çeşitlilik, Climate, Mimaroba, Exotic Tree Species, Climate Change, Biodiversity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İklim Değişikliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Araştırma sahası, İstanbul ilinin güney-batısında yer alan Büyükçekmece ilçesine bağlı Batıköy mahallesinde bulunan bir yerleşim birimidir. Mimaroba kentinin her üç tarafı da Marmara denizi ile çevrilidir. 2008 yılından önce Mimarsinan beldesine bağlı bir yerleşme iken 2008'de çıkan yasa ile Büyükçekmece İlçe Belediyesine bağlanmıştır. Yapılan bu çalışmanın amacı araştırılan sahanın iklim verilerini kullanarak, sahada tespit edilen belli başlı egzotik ağaç türlerinin anavatanlarındaki iklim verileriyle karşılaştırmak ve küresel iklim değişikliği açısından değerlendirmektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırma sahasının iklim özellikleri çeşitli veriler kullanılarak oluşturulmaya çalışılmış, grafiklendirilmiş ve yorumlanmıştır. İkinci bölümde Mimaroba'da tespit edilen belli başlı egzotik ağaç türlerinin doğal yaşam alanlarındaki iklim özellikleri ile Mimaroba' daki iklim özellikleri karşılaştırılmıştır. Bunun için, ilk aşamada çalışma sahasında yer alan egzotik ağaç türleri tespit edilmiştir. Çalışmanın bölümünde ise iklim değişikliği değerlendirmesi yapılmıştır. Söz konusu hava koşullarında, küresel ölçekte, son yarım asırdır ciddi değişmeler söz konusudur ve bu değişimlerden en fazla etkilenen ve etkilenecek olan ülkelerden bir tanesi de Türkiye'dir. Yapılan iklim modellemeleri ve bilimsel senaryolar küresel çapta iklimde bir değişmenin olduğuna işaret etmektedir. Bu bağlamda iklim değişikliği meselesini, çok genel bir yaklaşımla, nedeni ne olursa olsun iklim koşullarındaki geniş ölçekli ve önemli yerel etkileri olan, uzun süreli ve yavaş gelişen değişimler olarak görmek mümkündür. İklim değişikliğine bağlı olarak yapılan modellemelerin ve iklim senaryolarının genelinde, Türkiye için sıcaklıkların 1 ile 6 °C arasında artacağı ve yağışta ise düzensizliklerin daha sık hale geleceği rapor edilmektedir. Bu bağlamda ulusal ve uluslar arası çapta iklim değişikliği ile ilgili yapılan iklim modellemeleri ve senaryolarının Türkiye ve özellikle zengin biyolojik çeşitliliği üzerine olan etkileri, oluşturulan projeksiyonlar doğrultusunda incelenerek, iklim değişikliğinin etkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research area is located in Batıköy district of Büyükçekmece district in the south-west of Istanbul. All three sides of Mimaroba city are surrounded by the Marmara Sea. While it was a settlement in Mimarsinan before 2008, it was connected to Büyükçekmece District Municipality with the law passed in 2008. The aim of this study is to compare climate data in the homeland of the major exotic tree species identified in the field by using the climate data of the investigated area and to evaluate them in terms of global climate change. The study consists of three parts. In the first part, the climate characteristics of the research area are tried to be constructed by using various data, graphed and interpreted. In the second part, the climatic characteristics of the main exotic tree species identified in Mimaroba are compared with the climatic characteristics of Mimaroba. For this purpose, the exotic tree species in the study area were identified in the first stage. In the part of the study, climate change assessment was made. In the said weather conditions on a global scale, serious changes in the last half century is said and Turkey most affected by these changes and also one of the countries that will be affected. Climate modeling and scientific scenarios indicate that there is a global change in climate. In this context, it is possible to see the issue of climate change as a long-term and slow-developing change with a very general approach, regardless of the cause, with large-scale and significant local impacts on climate conditions. The modeling and climate scenarios across the structures due to climate change will increase the temperature and precipitation in Turkey between 1 and 6 ° C, will become more frequent irregularities are reported. In this context, national and international scale of climate modeling and scenario made climate change related to Turkey and the effects especially on the rich biological diversity, created projections analyzed in accordance with, the effects of climate change have been evaluated.