Osmanlı Ordusu içerisinde Kırım Hanlığı kuvvetlerinin mahiyeti ve ehemmiyeti
Characteristics and importance of military forces of Crimean Khanate in Ottoman Army
  1. Tez No: 621962
  2. Yazar: BATUHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI MURAT ARABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım Hanlığı, Osmanlı Devleti, Himaye, Kırım, Karadeniz, İran, Orta Avrupa, Ordu, Teşkilat, Giray, Hacı Selim Giray, The Crimean Khanate, Ottoman Empire, The Patronage, Crimean, The Black Sea, Iran, The Middle Europe, Binary Relation, Wars
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Karadeniz'in kuzeyinde kurulmuş olan Kırım Hanlığı, bölgesinde önemli bir askeri gücü teşkil etmekteydi. Hanlığın Osmanlı Devleti himayesine girmesiyle birlikte bu önemli askeri güç; Rusya içlerinden, Orta Avrupa'ya, Kafkaslardan, İran'a kadar büyük bir bölgede askeri faaliyetlerini Osmanlıların isteklerine göre uygular hale gelmişti. Devlet ve askeri teşkilatı şüphesiz ki Altın Orda ve kadim bozkır kültürü temelinde şekillenen bu devlet, Osmanlı Devleti'nin himayesi ile birlikte kadim kökleri üzerinde, Osmanlıların nüfuzu ile gelişerek güçlü bir siyasi yapı ortaya koyabilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Crimean Khanate, founded in north of the Black Sea, was an important military force in it's region. After the Khanate was under the patronage of the Ottaman Empire, this important military power was now applied to the military activities of from Russia until the Middle Europe, Caucasus, Iran to the wishes of the Ottoman Empire. This state, whose state and military organization is undoubtely shaped on the basis of the Golden Horde and the ancient steppe culture, was able to create a strong political structure by influencing the Ottoman population with it's ancient roots along with the Ottaman patronage.