Bireylerin ontolojik güvenliğe yönelik görüşlerinin sigorta sahip-yöneticiler üzerinden incelenmesi: Müşteri ilişkileri yönetimi temelli bir araştırma
Determining individual views on ontological security over insurance owning managers: A customer relationship management based research
  1. Tez No: 621961
  2. Yazar: SERHAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ontoloji, Güvenlik, Sigorta, Sahip-Yöneticiler, Ontology, Security, Insurance, Owner-Manager
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Güvenlik, bireylerin var oldukları günden bugüne kadar var olan ve çok önem verilen bir kavram olduğu kadar, örgütler içinde önemli bir kavramdır. Güvenliğin tarihsel sürecinde birey ile başlayan sonrasında geleneksel güvenlik ile askeri boyutlara taşınan ve soğuk savaş döneminin bitişi ile değişen ve gelişen kavramın, sonrasında ekonomik, çevresel, küresel, siyasal, toplumsal vb. güvenlik şekillerinde ele alındığı izlenmiştir. Maslow'un gereksinimler piramidinde de izlendiği üzere bireyinin tam gelişimini tamamlaması için güvenlik gereksiniminin en temel basamaklardan olduğu bir gerçektir. Yapılan literatür araştırmalarında, varlık bilimi ve varlık felsefesi olarak adlandırılan ontolojinin temel problemlerinin başında varlığın var olup olmadığı gelmektedir. Ontoloji kavramı çerçevesinde gelişen ontolojik güvenliğin konusunu bireylerin karşılaştığı zorluklar ve riskler karşısında benlikleriyle ortaya koydukları mücadelelerin oluşturmakta olduğu ve bu kavramın yaklaşık elli yıllık bir geçmişe sahip olduğu görülmüştür. Günümüzde daha yoğun olmakla birlikte geçmişten bu yana hem bireyler hem de örgütler açısından güvenlik gereksinimlerinin üst seviyeye çıkması ve çok çeşitlilik arz etmesi, bu gereksinimin karşılanmasında profesyonel bir yardımın gerekliliğini doğurmuştur. Bu gerekliliğin sonucu olarak bireylerin ve örgütlerin güvenlik gereksinimlerinin karşılanması hususunda hizmet vermekte olan sigorta örgütleri, içinde bulunulan ve karşılaşılabilecek olan rizikolara önceden kararlaştırılan bir prim karşılığı taraflar arasında yapılan sigorta akdi ile teminat sağlamakta ve yaşanılacak maddi kayıplar sonrası tazminat ödemeyi taahhüt etmektedir. Müşteri algısının gelişmesi, ekonomik şartlar, erişebilirlik vb. gibi nedenler sebebiyle örgütlerde pazar payı önemini yitirmiş, müşteri payı ön plana çıkmıştır. Müşteri memnuniyeti, tatmini ve sürekliliği müşteri payını artırmada önemli olan konu başlıklarını oluştururken, özellikle hizmet sektörü içinde bunu sağlamanın yolunun MİY(Müşteri İlişkileri Yönetimi) olduğu izlenmiştir. Yapılan bu çalışmada, sigorta sahip-yöneticiler üzerinden müşteri ilişkileri yönetiminin ontolojik güvenliğe etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, çalışmanın ilk iki bölümünde literatür kısmına ver yerilmiş olup; güvenlik, ontoloji, ontolojik güvenlik, sigorta, sigortacılık ve MİY kavramların tanımları yapılmış ve alt başlıkları incelenmiştir. Üçüncü bölümde, demografik faktörlerin ontolojik güvenlik ile MİY boyutları üzerine etkisi olup olmadığı sorgulanarak, oluşturulan hipotezler doğrultusunda MİY boyutlarının ontolojik güvenlik üzerine etkileri tespit edilmiş ve verilerin analizi edilmesinde SPSS 18.0 programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Security is an important concept in organizations as well as a concept which has been given importance since the day individuals existed. The concept which started with the individual in the historical process of security and then moved to the military dimensions with traditional security and changed and developed with the end of the cold war period, followed by economic, environmental, global, political, social and so on. security forms. As Maslow's needs pyramid shows, the need for security to complete the full development of the individual is one of the most fundamental steps. As it is observed in the literature researches, one of the main problems of ontology called existence science and philosophy of existence is existence or not. It is seen that the subject of ontological security developed within the concept of ontology constitutes the struggles posed by the self in the face of the difficulties and risks faced by individuals and this concept has a history of approximately fifty years. Though recently intensified the increase in security needs of both individuals and organisations has been a long-term issue and the abundance of services provided necessitated the emergence of professional care regarding such needs. Accordingly, insurance organisations that provide services for meeting the security needs of individuals and organizations provide assurance covering the present and possible risks in return for a foreordained risk premium on an insurance contract and losses are paid in case of financial loss. Due to changing customer perception, economic conditions, and accessibility market share has lost its importance while share of customer has gained importance. While customer satisfaction and loyalty emerge as important markers in increasing share of customer, especially in the service sector CRM (Customer Relationships Management) has a key role in achieving these. In this study, it is aimed to examine the effect of customer relationship management on ontological security through insurance owner-managers. In this context, in the first two chapters of the study, literature is given; security, ontology, ontological security, insurance, insurance and CRM concepts are defined and sub-headings are examined. In the third chapter, the effects of demographic factors on ontological safety and CRM dimensions were questioned and the effects of CRM dimensions on ontological safety were determined according to the hypotheses and SPSS 18.0 program was used to analyze the data.