İşe adanmışlığın örgütsel sessizlik üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research on determining the effect of work engagement on organizational silence
- Tez No: 621963
- Danışmanlar: DOÇ. DR. N. DERYA ERGUN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşe Adanmışlık, Örgütsel Sessizlik, Work Engagement, Organizational Silence. Anahtar Kelimeler: Work Engagement, Organizational Silence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmanın amacı işe adanmışlığın örgütsel sessizlik üzerindeki etkisini belirlemektir. Geçmişten günümüze değişen yaşam koşulları ve artan rekabet sonucunda örgütler sürekliliklerini korumak için işini severek yapan işe adanmış işgörenlere ihtiyaç duymaktadırlar. İşe adanmışlık; işgörenlerin yaptıkları işe en yüksek performans ile kendilerini vermeleri olarak tanımlanabilmektedir. İşe adanmışlık; enerjiklik, adanma ve konsantrasyon olmak üzere üç boyuttan oluşmaktadır. Örgütsel sessizlik; işgörenlerin örgüt içerisindeki bir olay karşısında bilerek ve isteyerek fikir ve düşüncelerini belirtmemeleri olarak tanımlanabilmektedir. Örgütsel sessizlik; kabullenici sessizlik, korunmacı sessizlik ve korumacı sessizlik olmak üzere üç boyuttan oluşmaktadır. Örgütsel sessizlik örgütlerin gelişimi ve değişiminin önünde bir engel olarak görülebilmektedir. Bu açıdan bakıldığında işe adanmışlığın örgütsel sessizlik üzerindeki etkisini belirlemenin örgütler açısından önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada kapsamlı bir literatür taraması yapılarak, işe adanmışlık ve örgütsel sessizlik kavramları ile ilgili teorik bilgiler verilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmı Ankara ilinde faaliyet gösteren bir belediyede görev alan 197 memur üzerinde gerçekleştirilmiştir. Korelasyon ve regresyon analizleri uygulanarak değişkenler arasındaki etki belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda işe adanmışlığın örgütsel sessizlik üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of work engagement on organizational silence. As a result of changing living conditions and increasing competition from past to present, organizations need engaged employees who love their jobs in order to maintain their continuity. Work engagement, the performance of the employees with the highest performance can be defined as giving themselves. Work engagement; ıt consists of three dimensions: energy, engaged and concentration. Organizational silence; employees in the event of an event in the organization knowingly and willingly not to express their ideas and thoughts can be defined as. Organizational silence; ıt consists of three dimensions: acceptance silence, conservative silence and protectionist silence. Organizational silence can be seen as an obstacle to the development and change of organizations. From this point of view, the importance of determining the effect of work engagement on organizational silence emerges in terms of organizations. In this study, a comprehensive literature review was made and theoretical knowledge about the concepts of work engagement and organizational silence were given. The implementation part of the study was carried out by 197 officers working in a municipality which operates in Ankara province. Correlation and regression analysis were applied to determine the effect of variables. As a result of the analyzes, it has been determined that work engagement has a positive effect on organizational silence.