Kaynak tüketim muhasebesinin zaman etkenli faaliyet tabanlı maliyetleme ile karşılaştırılması: Mobilya üretim işletmesinde bir uygulama
Comparison of source consumption accounting with time-efficient activity-based costing: An application in furniture production operation
- Tez No: 621976
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ALTINBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Maliyet Muhasebesi, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Zaman Etkenli Faaliyet Tabanlı Maliyetleme, Kaynak Tüketim Muhasebesi, Traditional Cost Accounting, Activity Based Costing, Time Effective Activity Based Costing, Resource Consumption Accounting Page
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kazanç elde etmek amacıyla yapılan her türlü alım satım olarak tanımlanan ticaret kavramı yüzyıllardır süregelen bir geçim kaynağıdır. Çeşitli endüstriyel yapıyı içerisinde barındıran bu kavram rekabet ortamında nasıl değerlendirilebilir. Bu düşünce doğrultusunda kaynak tüketim muhasebesi hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Yetkililerin daha doğru, güvenilir ve tutarlı bilgiler almasını sağlamak amacıyla kaynak tüketim muhasebesi ile birlikte faaliyetlerde gerçekleşen bütün olaylar için ayrı maliyet faktörleri kullanılmıştır. Geleneksel maliyet sistemi ve faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemleri kullanılırken etkisiz kapasite doğrudan mamul maliyetine aktarılmaktaydı. Kaynak tüketim muhasebesi kullanılan kapasiteyi muhasebeleştirerek bu metodun yeterliliğini arttırmıştır. Bu yönüyle kaynak tüketim muhasebesi yetkililerin kendine rehber edinebileceği bir metot olmuştur. Kaynak tüketim muhasebe ile kaynak havuzları ve faaliyet havuzları arasında entegre kurulur. Bunun sonucunda kaynak havuzları ile maliyet havuzları arasında kurulan bağlantılar ile ilgili bilgilerin sağlanması yönetimin katma değer yaratmayan faaliyetini yok eder üretilen mamul maliyetinde düşüşe neden olur. Kaynak tüketim muhasebesinin ortaya çıkmasına neden olan bir diğer muhasebe metodu da zaman etkenli faaliyet tabanlı maliyetlemedir. Zaman etkenli faaliyet tabanlı maliyetlemede maliyet faktörü süre kullanılarak, şirketler için zamanın kazanç olduğu vurgulanmıştır. Fakat faaliyetlerde gerçekleşen bütün olaylar süre ile uyuşmamaktadır. Bu nedenle kaynak tüketim muhasebesinde maliyet objesi süre olarak ve tercih edilmemiştir. Kaynak tüketim muhasebesinde faaliyet grupları için farklı maliyet objeleri tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of trade, which is defined as any kind of trading in order to gain, is a source of livelihood that has been going on for centuries. How can this concept, which includes various industrial structures, be evaluated in a competitive environment. In line with this idea, resource consumption accounting has started to spread rapidly. In order to ensure that the authorities receive more accurate, reliable and consistent information, separate cost factors were used for all events occurring in the activities along with resource consumption accounting. While traditional cost system and activity based costing methods were used, ineffective capacity was transferred directly to the product cost. Resource consumption accounting has increased the adequacy of this method by accounting for the capacity used. In this respect, resource consumption accounting has become a method for the authorities to guide themselves. Resource consumption is integrated between accounting and resource pools and activity pools. As a result, providing information about the connections established between resource pools and cost pools destroys the non-value added activity of the management and leads to a decrease in the cost of manufactured products. Another accounting method that causes resource consumption accounting is time-based activity-based costing. In time-based activity-based costing, cost factor is used for time and it is emphasized that time is gain for companies. However, not all events in the activities match the duration. For this reason, cost object is not preferred in resource consumption accounting. In resource consumption accounting, different cost objects were preferred for the activity groups.