Yaşar Kemal'in Nehir romanlarında mekân
The Place in the serial novels of Yaşar Kemal
  1. Tez No: 621990
  2. Yazar: HATİCE ALTINTOP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nehir Roman, Mekân, Yaşar Kemal, Serial Novel, Place, Yasar Kemal
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Cumhuriyet dönemi yazarlarından olan Yaşar Kemal'in, roman, hikâye, röportaj, şiir ve derleme türünde eserleri vardır. Bu kadar esere rağmen Türk edebiyatında daha çok romancılığıyla ön plana çıkar. Yazmış olduğu seri romanlarla“nehir roman”türünün de Türk edebiyatındaki önemli temsilcilerindendir. Özellikle üçleme ve dörtleme tarzında yazdığı nehir romanlarında Çukurova yöresinin insanını, kültürünü ve doğasını anlatır. Yaşar Kemal'in romanlarının ana mekânını“Çukurova”yöresi oluşturur. Edebî metinlerde olay örgüsünün oluşturulmasında etkili olan yapı unsurlarından birisi mekândır. Mekân, olay örgüsünde olduğu kadar roman karakterlerinin psikolojisini anlamlandırma bakımından da önemlidir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde romanlar yazarın mekâna yüklediği anlamla birlikte şekillenmektedir denilebilir. Bu çalışmada, Yaşar Kemal'in romanları“nehir romanlar”olarak sınırlandırılarak mekân unsuru bakımından incelenmiştir. İncelemede Şerif Aktaş'ın Anlatma Esasına Bağlı Edebi Metinlerin Tahlili –Teori ve Uygulama- ile Nurullah Çetin'in Roman Çözümleme Yöntemi eserlerindeki sınıflandırmalar esas alınmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde Yaşar Kemal'in romancılığı hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde romanda mekânın hangi işlevlerde kullanıldığı değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise Yaşar Kemal'in nehir romanlarında yer alan mekânlar tespit edilip sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Yasar Kemal, one of the writers of the republican period, has works in genre of novels, stories, interviews, poems and compilations. Although he has produced many kinds of works in Turkish literature, he stands out with his novelism. He is one of the most significant representatives of the“Serial Novel”genre in Turkish literature with his serial novels. Especially in the trilogy and quaternary style of his novels, he tells the people, mass and nature of Çukurova region Yasar Kemal's main place of the novel Çukurova constitutes the region. In literary texts, one of the structural elements effective in the formation of the plot is place. Place is important in terms of understanding the psychology of novel characters as wlell as in the formation of the plot. When evaluated in the context, it can be said that novels are shaped together with the meaning that the author place on the space. In this study, Yaşar Kemal's novels were analysed as“serial novels”. The analysis was based on the analysis of Şerif Aktaş's Literary Texts on the Basis of Narration- Theory and Practice) and the classifications in Nurullah Çetin's novel analysis method. Our study is consisted of three boots. In the first part, information about Yasar Kemal's novelisim is given. In second part, the functions which are used in the novel are evaluated.