Japon canlandırma sanatı animelerde insan- doğa ilişkisi: Rüzgarlı Vadi ve Pom Poko örneği
Human-nature relationship in Japanese anime: Wind Valley and Pom Poco analysis
  1. Tez No: 621991
  2. Yazar: RIDVAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Japon Canlandırma Sanatı, Anime, Manga Animelerde İnsan ve Doğa, Japan Animation Art, Anime, Manga, Human-Nature Relationship in Anime
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kültürel referansı, Japon toplumu, inanışı, felsefesi ve yaşayış şekli olan Anime, kendine özgü anlatı biçimi, karakterleri ve canlandırma tekniği ile günümüzde kendi başına büyük bir endüstri haline gelmiş bir sanat dalıdır. Kendinden önceki kültür geleneklerinin üzerine inşa olan Anime, her ne kadar Japon kültürü gelenekleri ve yaşayış şekli üzerine kurulmuş olsa da işlediği konular açısından evrenseldir. Bu evrensel anlatı şekli, kimi zaman izleyiciyi eğlendirirken kimi zaman da işlediği konular açısından güncel meselelere yönelip izleyiciyi bilinçlendirerek harekete geçirir. Günümüzün en güncel problemlerinden birisi de çevre sorunlarıdır. Artan sanayileşme, üretim-tüketim ilişkisi ve kentleşme doğanın kendini yenileme kapasitesinin üzerinde kullanılması ile ciddi anlamda küresel çevre sorunlarını ortaya çıkarmıştır. İnsanlığın doğa ile birlikte uyum içinde yaşaması, ihtiyaçları oranında yararlanması yerine doğayı kirletmesi büyük çaplı toplumsal sıkıntılar ortaya çıkarmıştır. Problemlerin bu denli ciddi olması animelerin de ele aldığı bir konu olmuştur. Tezin 1. Bölümünde Canlandırma sanatı tarihine ve günümüze kadar ki sürecine yer verilmiş, 2. Bölümünde Japon Tarih ve Kültürü üzerinde durulmuş, 3. Bölümünde Manga ve Animeler tarihçesi ve gelişim süreci aktarılmıştır. 4. Bölümde İnsan-Doğa ilişkisi ve animelerde insan-doğa konularına yer verilmiştir. 5. Bölümde ise Japon canlandırma sanatının seçkin örneklerinden olan Rüzgarlı Vadi ve Pompoko animeleri incelenerek İnsan- Doğa arasındaki ilişki ele alınmıştır. Ayrıca yapılan çevre temalı bir animasyon çalışması örneği sunularak tez sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anime, with its cultural reference, Japanese society, belief, philosophy and way of life, is an art that has become a big industry in its own right with its unique narrative form, characters and animation technique. Building on the cultural traditions of its predecessor, Anime is universal in its subject matter, even though it is based on Japanese culture traditions and way of life. While this universal narrative form sometimes amuses the audience, it also raises the audience by raising current awareness in terms of the issues it deals with. One of the most current problems today is environmental problems. Increasing industrialization, production-consumption relationship and urbanization have caused serious global environmental problems with the use of nature above self-renewal capacity. Humanity living in harmony with nature, polluting nature instead of benefiting from its needs, has caused social problems in a large scale. The fact that the problems are so serious has been an issue addressed by the animators. Within the scope of the thesis, the relationship between Human and Nature was examined by examining the windy valley and Pompoko animations which are the outstanding examples of Japanese animation art.