Bölgesel güvenlik kompleksi olarak Kafkasya'nın değerlendirilmesi ve 'Bir Kuşak Bir Yol' projesinin bölgeye etkileri
The evaluation of Caucasus as a regional security complex and the effect of 'One Belt, One Road' project on the area
  1. Tez No: 622043
  2. Yazar: OĞUZHAN ATAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET FARUK ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kopenhag Okulu, Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi, İpek Yolu Projesi, Kafkasya, Uluslararası Güvenlik, Çin, Bir Kuşak Bir Yol Projesi, Copenhagen School, Regional Security Complex Theory, Silk Road Project, Caucasia, International Security, China, A Belt and A Road Project
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi kapsamında Kafkasya Alt Kompleksinin incelenmesi ve bu kompleksin çatışma düzleminden çıkıp“güvenlik topluluğu”özelliklerine sahip bir bölge haline gelip gelmediğinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, uluslararası ilişkiler yazınındaki önemli akımlardan olan Sosyal İnşacı kuram ve Kopenhag Okulu'nun kavramları kullanılarak Kafkasya Bölgesi'ndeki maddi ve sosyal yapılar açıklanmaya çalışılmıştır. Kuramsal altyapı, Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi üzerinden inceleme alanına eklenerek bölgenin ve ülkeler arası ilişkilerin açıklanması hedeflenmiştir. Çalışmanın bir diğer hedefi ise; Çin'in, Bir Kuşak Bir Yol Projesi ile Kafkasya alt-kompleksindeki aktörlere alternatif bir güç olarak eklenmesi hususunun ispatlanmasıdır. Bu doğrultuda Çin'in bölge ülkeleri ile kurduğu ilişkiler Bölgesel Güvenlik Kompleksi Teorisi bağlamında incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the Caucasus Sub-Complex from the perspective of Regional Security Complex Theory and to investigate whether this complex has emerged from the conflict plane to become a region with“security community”characteristics. For this purpose, the material and social structures in the Caucasus Region have been explained by applying the concepts that was developed by the Social Constructivist theory and of the Copenhagen School. The theoretical infrastructure was added to the study area through the Regional Security Complex Theory to explain the region and inter-country relations. Another aim of the study is to examine the addition of China to the Caucasus sub-complex as an through One Belt One Road project. China's relations with the countries of the region will also be studied in the context of the Regional Security Complex Theory.