İnci Dergisi'nde kadın
Women in İnci Magazine
- Tez No: 622044
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: İnci Dergisi, Kadın Hareketi, Kadın modernleşmesi, İnci Magazine, Women's Movement, Women's Modernization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türk modernleşmesinin önemli dönemeçlerinden olan Tanzimat ve II. Meşrutiyet Dönemleri Kadın modernleşmesi bağlamında da önemli bir yer teşkil etmiştir. Tanzimat ile modernleşmenin ilk eşiğini atlayan kadınlar Meşrutiyet'in ilan edilmesiyle birlikte kısmen özgür bir ortama kavuşmuşlardır. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişte önemli bir dönem olan mütareke döneminde yayın hayatına başlamış olan İnci Dergisi, 1919-1923 yılları arasında yayın hayatını sürdürmüştür. Dönemin zihniyetini, sosyal ve kültürel değişimini yansıtması açısından önem taşımıştır. Geleneksellik ve modernlik arasında sıkışıp kalınan bir dönem olan geçiş dönemi İnci Dergisi, içerisindeki yazı ve makalelerde ele almış olduğu konularla bu durumu yansıtmıştır. Dönemin diğer dergilerinden yazı ve içerik olarak ayrılan İnci Dergisi bu özelliği ile günümüz magazin dergiciliğinin temelini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Tanzimat and II. The Constituonal Monarchy Period also played an important role in modernization with the Tanzimat became partially free with the declaration of the Constituonal Monarchy. İnci Magazine, which started its publication life during the he context of woman modernization. The women who missed the first threshold of armistice period, which was an important period in the transition from the Ottoman Empire to the Republic, continued its publication life between 1919-1923. İt was important in terms of reflecting the mentality and social and cultural change of the period. Transition period, a period trapped between traditionalizm and modernity, İnci Magazine reflect this situation with the subject it deal with in its articles. İnci Magazine, which is different from other journals of the period in terms of writing and content, has formed the basis of today's magazine magazines with this feature.