Anadoludaki kilim dokumacılığında kullanılan motiflerin seramik sanatında rölyef ve sıraltı fırça dekoru olarak uygulanması ile yeniden yorumlanması
Application and reinterpretation of motifs used in rug weaving in Anatolia as relief via underglaze brush decor in ceramic art
  1. Tez No: 622051
  2. Yazar: MÜNEVVER BAĞIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN GÜLAÇTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dekoratif Seramikler, Duvar Panosu, Kilim, Seramik, Motif, Ceramics, Decorative Ceramics, Motif, Rug, Wallboard
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yeryüzünde farklı bölgelerde, farklı kültürlerde“Kilim”, insanoğlunun temel ihtiyaçlarını giderme isteği ile ortaya çıktığı bilinmektedir. Kilim dokumalarında görülen motifler, duygu, düşünce ve yaşantıları anlatır. Kilim sanatı, toplumsal yapının geçmişle bağlantı sağlamasında büyük önem taşımaktadır. Kullanılan motifler, yörelere göre farklılık göstermekte ve farklı adlarla bilinmektedir. Günümüzde kullanım alanı gittikçe kısıtlı hale gelen kilim zanaatının ve kilimlerde kullanılan motiflerin gelecek kuşaklara aktarılmasının önemi ortaya çıkmıştır. Günümüzde kilimlerin üretim teknikleri değişip gelişse de estetik bir unsur olarak kullanılmakta ve ilgi görmektedir. Kilimlerde kullanılan motifler günümüzde pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Bu alanlardan birisi de seramik sanatıdır. Diğer sanat dalları gibi“Seramik”sanatı da insanoğlunun ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Günümüzde kullanılan iki ya da üç boyutlu seramik ürünler üzerinde rölyef ve kazıma gibi uygulama teknikleri yanında el dekoru, serigrafi ve transfer tekniğinde kilim motifleri kullanılmaktadır. Bu araştırmada geleneksel kilim motiflerinin dekoratif unsur olarak disiplinler arası görsel estetiğe katkısı araştırılmış, sonuçları ile uygulama örneklerinin paylaşılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that 'Rug' has emerged with the desire to supply the basic needs of human beings in different cultures in different regions of the world. The motifs seen in rug textiles reflect emotions, thoughts and experiences. The art of rug has a great importance to help the social structure make connection with the past. The motifs used differ from region to region and they are called with different names. The importance of the rug craft, usage area of which has increasingly reduced today and transferring the motifs used in rugs to future generations have become more and more important.Today, although the production techniques of rugs are changed and developed, they are used as an aesthetic element and attracts attention. The motifs used in kilims are used in many different fields today. One of these areas is the art of ceramics.Like other branches of art, the art of 'Ceramics' has also emerged from human needs.In addition to the application techniques such as rellef and scraping on the two or three dimensional ceramic products used today, rug motifs are used in hand decoration, serigraphy and transfer technique. In this study, the contribution of traditional rug motifs to the interdisciplinary visual aesthetics as a decorative element was researched and it was aimed to share the application examples with their results.