İzmir tramvay hattı
İzmir trolley line
- Tez No: 622050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAKİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Ulaşım, Public Administration, History, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Ulaşım, Tramvay, Elektrikli Tramvay, İzmir, Demiryolu, Transport, Tram, Trolley, Electric Trolley, Izmir, Rail Mounted
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İzmir özellikle XVII. yüzyıldan sonra gelişmiş bir ticaret merkezi olmuştur ve uygun bir limana sahip olması da ulaşım açıdan önemli olmuştur. Doğal çevresiyle ülkenin dışa açılan kapısı olması nedeniyle Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir yer tutmuştur. Fakat seyahat ya da misyonerlik amacı Ile gelen birçok gezginin belirttiği gibi İzmir'de sokaklar araba geçemeyecek kadar olduğundan taşımacılıkta hamallar da kullanılmıştır. Başlangıçta inek arabalarıyla taşımacılık yapan İzmir zamanla ticaret faaliyetlerin gelişmesiyle ulaşım giderek önemli hale gelmiştir. Bu da tramvayın yapılmasını sağlamıştır. İzmir caddelerinde tramvaylar başlangıç hattı ilk olarak 1867‟de Rıhtım tramvayları ile başlamıştır.Rıhtımın tamamlanmasından sonra 1880‟de Konak-Punta hattı döşenmiştir. İzmir‟de başlangıçta 1885 yılından1928‟e kadar atlı tramvaylar ,1928‟den 1954‟e kadar ise elektrikli tramvaylar faaliyet göstermiştir. Bu süreçte İzmir‟de faaliyet gösteren bir diğer önemli hat ise Göztepe ve Konak arasında işleyen tramvaylar olmuştur. Bu hat için Harenz Kardeşler ve Pierre Giudici, Osmanlı Devleti‟ne başvurarak hattın işletme hakkı ve imtiyazını almışlardır.1908 yılına gelindiğinde, Göztepe tramvay hattının işletme ve yönetimi, İzmir‟in aydınlatılması işini de üstlenen Belçikalılara geçmiştir.Bunun yanısıra Karantina hattı da 1900 yılında işletilmeye açılmıştır.Bu hatlar birbirleri ile bağlantılı olup ihtiyaç gereği yapılmış olan hatlardır.Bir diğer hat ise İzmir-Nif Hattıdır. Hat için Tahsin Paşa ve refiki İzmirli Teokli Kardiyakopulo‟ya 60 sene süreyle imtiyaz verilmiştir. İzmir'de hatların giderek artması ulaşımın giderek gelişmesini özellikle 1950‟den sonra hızlı bir kentleşme sürecine girmesini sağlamıştır.1981'de ise artık“Büyükkent”statüsü kazandırmıştır.
Özet (Çeviri)
Izmir especially XVII. After a century it has been a trading center and a proper advanced port and transportation have been important. Gateway to the natural environment due to the fact that the country's export of Turkey's foreign trade has an important place. But the purpose of travel or missionary as many traveler from İzmir With streets is enough to pass transportation car porters. Originally with cows makes the development of trading activities over time transport transportation İzmir has become increasingly important. This is the tram, allowing him to be done. As the starting line streets of Izmir trams first started with the Dock in 1867 tram. After the completion of the pier in 1880 Host-Spot line. Beginning in 1885 to Izmir yılından1928 Ali trams until 1954 than,1928 is electric trams. In this process, another important line is operating in İzmir, Göztepe and host has been functioning between trams. For that line Harenz Brothers and Pierre Giudici, contact line operation and the Ottoman Empire concession on. when in 1908, the operation and management, İzmir Göztepe tram line's undertaking to clarify business typically Belgian . Besides the Karantina line is also underway in the year 1900. This is linked with each other in accordance with the needs of the lines made the line. Another line is İzmir-Nif Hattıdır. Tahsin Pasha for the line and refiki Ingram Teokli Kardiyakopulo 60 years to have been given the privilege. In Izmir, particularly transportation lines are growing increasingly development after 1950, has led to a rapid urbanization process. in 1981, is“Metropolitan”status.