Örgütsel adalet ve örgütsel vatandaşlık davranışının işgören performansına etkisi: Ankara'daki KOBİ'lerde bir araştırma
Effect of organizational justice and organizational citizenship behavior on employee performance: A research in SMEs in Ankara
- Tez No: 622075
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN AYKUT ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, İş performansı, Organizational Justice, Organizational Citizenship Behavior, Work Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde küreselleşmenin etkisi ile artan rekabet ortamı işletmeleri verimlilik, karlılık ve işletme yaşam süresi bağlamında yeni stratejiler geliştirmeye yöneltmiştir. İşletme verimliliğinin ana etkenlerinden birisinin de işgören verimliliği olduğu, alan araştırmacıları tarafından ortaya konmuştur. İşgören performansına etki eden unsurların başında ise işgörenin örgütsel adalet algısı ve işgörenin geliştirdiği örgütsel vatandaşlık davranışı gelmektedir. Bu araştırmanın amacı örgütsel adalet ve örgütsel vatandaşlık davranışının işgören performansı üzerindeki etkisini KOBİ çalışanları üzerinde incelemektir. Bu araştırmanın evrenini Ankara'daki KOBİ'lerde bulunan çalışanlar oluşturmaktadır. Örneklem olarak Ankara OSTİM bölgesinde faaliyet gösteren 5 KOBİ seçilmiştir. Bu 5 işletmeye toplam 700 adet anket teslim edilmiştir. Toplam 611 anket geri dönüş sağlanmıştır. Eksik ve hatalı işaretlenmiş anket sayısı 45'tir. Geri dönüş oranı yaklaşık % 87'dir. 564 anket analize dahil edilmiştir. Toplanan verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Bulgular sonucunda örgütsel adaletin ve örgütsel vatandaşlık davranışının işgören performansı üzerinde olumlu ve anlamlı bir etki gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's businesses need to develop new strategies in order to optimize their efficiency, profitability and lifespan in the increasingly competitive environment brought in by globalization. Researchers in the field consistently reported employee efficiency as one of the important factors that influence business efficiency. Among the factors that affect employee performance, on the other hand, are employee's perception of organizational justice and the organizational citizenship behavior developed by the employee. The aimed of this study was to explore the effects of perceived organizational justice and the organizational citizenship behavior on the employee performance in the SMEs. The study population constituted of the employees of SMEs located in Ankara, the capital of Turkey. The sample of the study consisted of 5 SMEs operating in OSTIM Industrial Zone in Ankara. Employees of these businesses were given a total number of 700 questionnaires. 611 questionnaires were completed and returned. Among the questionnaires returned, 45 were incomplete and/or marked improperly. The questionnaire return rate was 87%. 564 questionnaires were included for analysis. The SPSS software was used for data analysis. According to the study findings, a positive and statistically significant association was found between the perceived organizational justice and the organizational citizenship behavior, and the employee performance.