Davranışsal finans açısından sosyal buhranların yatırımcı kararlarına etkisi
The effects of social crisis on investor decision from behavioral finance perspective
  1. Tez No: 622076
  2. Yazar: İSMAİL ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK DEMİRHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Behavioral Finance, Neuro Economics, Social Depression, Investment Tools, Individual Investors
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Davranışsal finans, bireylerin sosyolojik ve psikolojik durumlarını göz önünde bulundurarak yatırım kararlarını incelemektedir. Sosyolojik ve psikolojik davranışların temelinde krizler, savaşlar, terör olayları, hava durumu, doğal afetler, insan ilişkileri gibi etkenler yatmaktadır. Bu çalışma davranışsal finans açısından sosyal buhran dönemlerinin yatırımcıların kararlarında nasıl bir etki yarattığını incelemektedir. Bu çalışmanın üç amacı vardır. Birinci amacı yatırım türleri, yatırım araçları (hisse senedi, bono, tahvil v.b.) gibi kavramları açıklayarak finans literatürüne katkıda bulunmak. İkinci amacı ise geleneksel finans teorileri ile modern finans teorilerini mukayeseli olarak açıklamak ve davranışsal finansla ilişkilerini ele almaktır. Ayrıca davranışsal finansın ilişki içerisinde olduğu bilim dallarını açıklamaktır. Son olarak sosyal buhran kavramının yeni bir perspektifle ele alıp yeniden tanımlamak, buhran türlerini açıklayıp davranışsal finans açısından sosyal buhranların yatırımcı kararlarına ne kadar ve nasıl etki ettiğini anket yöntemi kullanarak incelemektir. Anahtar Kelimler: Davranışsal Finans, Nöro İktisat, Sosyal Buhranlar, Yatırım Araçları, Bireysel Yatırımcılar
Özet (Çeviri)
Behavioral finance examines investment decisions by considering the sociological and psychological conditions of individuals. Sociological and psychological behaviors are based on factors such as crises, wars, terrorist acts, weather, natural disasters, human relations. This study examines how behavioral financing influences investors' decisions during periods of social depression. The study has three goals. To contribute to the finance literature by explaining concepts such as first-class investment types, investment instruments (stocks, bonds, bonds etc.). The second objective is to describe a comparative analysis of modern financial theory with traditional finance theory and behavioral finance is to handle the relationship. It is also about explaining the branches of science that behavioral finance is in contact with. Finally, to re-define the concept of social depression in a new perspective, it explains the types of social depression which is the concept of social depreciation and examines how and how social depressions affect investor decisions in terms of behavioral finance using survey method.