Türkiye'de kadın işgücünün sosyo-ekonomik incelenmesi: Alt bölgeler (Düzey 2) üzerine bir uygulama
Socio-economic investigation of women labor force in Turkey: An application on sub regions (Level 2)
- Tez No: 622084
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET YUNUS ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın İşgücü, Boşanma, Aile, Eğitim, İntihar, Doğum ve Granger Nedensellik Analizi, Women Workforce, Divorce, Family, Education, Suicide, Birth and Granger Causality Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Tarih boyunca değişik statülerde yer alan ve bunun karşılığında herhangi bir maddi gelir elde edemeyen kadının, Sanayi Devrimi ile ücretli çalışma hayatına girmesi büyük bir devrim olmuştur. Kadının çalışma hayatına dahil olması birtakım sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu sorunların başında kadının aile içindeki rolünü tam olarak yerine getirememesi gelmektedir. Türkiye'de, toplumu ayakta tutan aile kurumu son zamanlarda önemli bir değişim geçirmektedir. Bu değişimden kadın da büyük ölçüde etkilenmektedir. Türkiye'de son yıllarda artan kadın işgücünün boşanmaya etkisi çalışmanın asıl amacını oluşturmaktadır. Giderek artan boşanma sayıları toplumun en önemli yapıtaşı olan aile kurumunu derinden sarsmaktadır. Bu durum konunun ne kadar hassas bir boyutta olduğunu gözler önüne sermektedir. Ayrıca çalışmada boşanmayı etkileyen diğer değişkenlerin de üzerinde durulmuş aralarındaki nedensellik bağları incelenmiştir. Bu değişkenler; eğitimli kadın, boşanma, evlenme, kadın işsizliği, GSYİH (Kişi Başı), doğum, kadın istihdamı ve intihar eden kadın sayısı olmaktadır. Bu değişkenlerin arasındaki ilişkiler incelenmiş ve bununla ilgili öneriler sunulmuştur. Çalışmanın sonucunda kadın işsizliğinin, istihdamının ve işgücünün ayrı incelendiği regresyon analizinde; eğitim seviyesi lise altı olan bireylerin, doğum ve evlenme sayılarının boşanma sayıları üzerinde anlamlı etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kadın işgücünün ve istihdamının, boşanma ile aralarında nedensellik bağı tespit edilirken; işsizliğin, kadın nüfusunun, doğum ve intihar sayısının boşanma ile aralarında herhangi bir nedensellik bağı tespit edilememiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara bakıldığında, politika yapıcıların kadın iş gücüne katılım ve aile birlikteliği üzerine etkin stratejiler belirleyerek boşanmaların ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabilecekleri söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history, women took place in the job market under different status mostly without any significant economic gain. The Industrial Revolution had a great impact on female labor force that women started to work for a wage. Women contributed to the business life and the economic growth. Taking an active role in the job market, women also undertook new responsibilities in addition to their family life. Along with the business life, the family structure has changed globally and definitely in Turkey. The traditional family institution has shrunk in size and the divorce rates have significantly risen so far. The increasing number of divorces is affecting the family institution which may considered as the most important building blocks of the society. The main purpose of this study is to investigate of the effect of women work force increases on the divorce rates in Turkey. The study includes a set various social and economic factors affecting the female labor force participation and divorce rates such as women employment and unemployment, female suicide count, number of birth the educational attainments, gross domestic product per person at the sub-regional level in Turkey. The empirical analysis consists of Granger causality analysis as well as panel regression estimation. The relationship between female labor and divorce rates are examined in a number of regression estimations by separately using unemployment, employment and labor force participation rates for women in the regression analysis. The results of this study suggest that the number of birth and marriages have significant effects on the number of divorces for individuals whose education level is less than high school. The findings also indicate that there is a causal link between women workforce and divorces as well as between employment rates and divorces. However, the causal relationship is not detected between the unemployment rates, women population, the number of births and suicides and divorce rates. The findings reveal that policy makers should consider effective strategies for the female labor force participation which supports family union to reduce the cost of divorces.