Güç olgusunda nükleer silahlanma: Kazakistan – Kuzey Kore örneği
Nuclear armament in concept of power: The case of North Korea – Kazakhstan
  1. Tez No: 622085
  2. Yazar: ANDAÇ KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP KUTAY KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Kore, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kazakistan, Realizm, Milli Güç Unsuru, North Korea, Democratic People's Republic of Korea, Kazakhstan, Realism, National Power Elements
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Uluslararası sistemde devletler, sürekli olarak güç arayışı içerisinde olmuştur. Bu durumun sebepleri arasında, devletlerin tarihsel tecrübe ile birbirlerine güvenmemesi bulunmaktadır. Bu doğrultuda devletler, savaşlarda daha kitlesel silah yapım sürecine girmiştir. Ancak 21. Yüzyılda kitlesel silahların devletler için salt kuvvet olması düşünülemeyeceğinden dolayı, söz konusu askeri güç, ancak milli güç unsurlarının nitelik ve nicelik açısından potansiyellerinin arttırılması ile gerçekleşebilir. Klasik realist teorisyenlerin“nükleer silahlanma politikalarına”ılımlı bakışı vardır. Ancak neo-realist teorisyen olan Hans Morgenthau'nun belirtmiş olduğu“milli güç”kavramı ile devletlerin sadece“askeri güç”anlayışına ve bu doğrultuda devletlerin nükleer silahlanma politikasına farklı bir boyut kazandırmıştır. Çünkü nükleer silahlanmalar devlet ekonomisini etkilediği gibi nükleer denemeler coğrafyayı ve toplum sağlığı gibi devletlerin milli güç unsurunu etkilemektedir. Devletlerin nükleer silahlanma veya silahsızlanma politikalarının devletin milli güç unsurları göz önüne alınarak belirlenmesi gerektiği, klasik realistlerin bu durumu göz ardı ettiği tez çalışması sonucunda yer almaktadır. Tez çalışmasında Kuzey Kore'nin nükleer silahlara sahip olması, Kuzey Kore milli güç unsurlarına olumsuz etki etmektedir. Bu doğrultuda Kuzey Kore nükleer güç olsa da,“güçlü devlet”statüsüne sahip olmadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca tez çalışmasında Kazakistan'ın nükleer silahlardan vazgeçmesi ile Kazakistan milli güç unsurları üzerinde olumlu etki ettiği sonucuna varılmıştır. Tez çalışmasında bu sonuç Kazakistan'da gerçekleştirilen saha araştırması ile de desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
States have continuous searching power in international system. Among these reasons, firstly, states has historical experience and after states has not distrusting to each other. Therefore, states has making process mass weapons in wars. But in 21st century, it can not think mass weapons for pure power of states. And also, with the 21st century, If states are able to increase the potentials of national power elements in terms of quality and quantity, so states will have power in 21st century. Classical realist theoreticians have moderate perspective nuclear weapons policies of states. But only military power perception of states have been different size for it was specified national power concept by neo realism Hans Morgenthau. Because nuclear arsenals affect the state economy, nuclear trials also affect geography and public health. Nuclear armament or disarmament policies of states should determine consindering national powers elements. But, classical realist theoreticians overlook this situation in thesis work. North Korea is“nuclear power”because of North Korea has nuclear weapons even if North Korea is not powerful state in result of thesis work. Nuclear weapons can negative effect on national power of governments. In result of thesis, National power elements of Kazakhstan positive effect because of has been give up nuclear weapons politics. It was also supported by a field survey in Kazakhstan.