Atatürk inkılaplarının Adana basınında yansımaları
Reflection of Atatürk reforms in Adana press
  1. Tez No: 622093
  2. Yazar: ZEREN TATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Türk Milliyetçiliği, Türk Devrimleri, Adana, Milli Mücadele, Press, Turkish Nationalism, Republic of Turkey Revolutions, Adana, National Struggle
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'da iken İstanbul'a yazdığı mektupta Milletin, milli hâkimiyet esasını ve Türk milliyetçiliğini kabul ettiğini ve bunu gerçekleştirmeye çalışacağını belirtmiştir. Bu sözleri ile kurulacak olan yeni devletin geleceğini belirlemiştir. 1923'den 1938'e kadar uzanan süre içesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin temelini oluşturan devrimler meydana geldi. Yapılan bu inkılaplarla ülkeyi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak amaçlanmış bunun için siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanda birçok yenilik yapılmıştır. Uzun yıllar süren bağımsızlık mücadelesi yerini her anlama gelişmeye çalışan genç bir Türk ülkesine bıraktı. Bağımsızlık savaşının ilk yıllarından beri yaşanan gelişmelerin halka duyurulmasında basının önemli yeri olmuştur. Milli mücadelede önemli bir yeri olan Adana'da çeşitli gazeteler yayınlandı, bunların bir kısmı milli mücadele ve sonrası dönemde bağımsızlık yanlısı olmuş bir kısmı ise Fransız himayesini kabul etmiştir ve savaşa karşı çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kemal Atatürk has determined the future of the new state to be established with.“The nation accepted the principle of national domination and Turkish nationalism. They will try to accomplish this.”on the letter which he sent from Samsun to Istanbul. In the period extending from 1923 to 1938 forms the basis of the Republic of Turkey revolutions occurred. With these reforms, it has been aimed to increase the country above the level of contemporary civilizations and in this way, many innovations have been made in political, social, economic and cultural fields. The long-term struggle for independence left its place to a young Turkish country, which was trying to improve its meaning. The press had an important place in announcing the developments since the first years of the war of independence. In Adana, which has an important place in the national struggle, several newspapers were published. Some of them have been pro-independence during the national struggle and post-war period. However, some of them accepted the French patronage and opposed the war.