Türk milliyetçiliğinin oluşum süreci ve Türk milliyetçiliğinin idealleri bağlamında Cumhuriyetin ilanı
The formation process of Turkish nationalism and the proclamation of the Republic in the context of Turkish nationalism
- Tez No: 622092
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİHAN LİMONCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Millet, Milliyetçilik, Türk Milliyetçiliği, Türkiye, Siyaset Bilimi, Nation, Nationalism, Turkish Nationalism, Turkey, Political Science
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Milliyetçilik kavramı ulus devletle ilişkili olarak modern dönemlere ait bir olgu olarak tanımlanmakta ve Fransız Devrimi ile birlikte bir dalga halinde dünyaya yayıldığı kabul edilmektedir. Milliyetçilik, içerisinde ülkesini, vatanını sevme ve onu ileriye taşımak için sarf edilen tüm çabaları barındırmaktadır. Bu nedenle bir yerde milliyetçilikten bahsedebilmemiz için öncelikle millet ve devlet unsurlarını aramamız gerekmektedir. Türklerde millet kavramına baktığımızda Orta Asya'daki Türk topluluklarının bir araya gelerek oluşturdukları devletleri ile milletleşmelerini tamamladıkları dönem karşımıza çıkmaktadır. Askerliğe atfedilen önem, ordu-millet anlayışı, devlete sadakat, vatan kavramının önemi gibi kültürel özellikler Türklerin Orta Asya'dan itibaren korudukları ve günümüze getirdikleri geleneklerdendir. Bunlar milliyetçilik kavramının içerisinde yer alsalar da modern anlamda Türk Milliyetçiliğinin yükselişi için imparatorluklar sisteminin dünya genelinde sona ermesine ve ulus devletlerin yükselişine yol açan Fransız Devrimi sonrasına kadar beklemek gerekecektir. Osmanlı İmparatorluğundaki azınlık gruplarının milli devletlerini kurmak için başlattıkları isyanlar sonucunda zayıflayan Osmanlı Devletini kurtarmak amacıyla Osmanlı aydınlarının ortaya koydukları Türkçülük Fikriyatı ya da Türk Milliyetçiliği pratikte uygulamalarını İkinci Meşrutiyet ile birlikte İttihat ve Terakki iktidarında gösterecektir. Türk aydınlarının yayınladıkları dergi, gazete ve makaleler ile teorik yapısı oluşturulan Türk milliyetçiliği, o dönemin tiyatro oyunlarında işlenen konularda ve düzenlenen konferanslarda vücut bulmuştur. İlerici ve eğitimli bir kesimin önderlik ettiği Türk milliyetçileri meşruti ve anayasal çalışmalara da önderlik etmiş, gerek kadın hakları gerek eğitim ve bilim gibi konularda da Osmanlı Devleti içerisinde birçok alanda ilkleri gerçekleştirmiş, Kurtuluş Savaşı sonrasında Cumhuriyete ve inkılaplara giden yolda da Türk Milliyetçiliğinin etkileri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of nationalism is defined as a phenomenon belonging to the modern state in relation to the nation state and it is accepted that it spread to the world as a wave with the French Revolution. Nationalism includes, to love the country and carry it forward. For this reason, in order to be able to talk about nationalism, we must first look for the elements of nation and state. When we look at the concept of nation in Turks, we see the period when Turkish communities in Central Asia came together and completed their nationalization with the states they formed. The importance attached to military service, loyalty to the state, the importance of the concept of homeland is one of the traditions that the Turks have preserved since Central Asia and brought to our present day. Although they are included in the concept of nationalism, in the modern sense, it will be necessary to wait for the rise of Turkish nationalism until the end of the French Revolution which led to the end of the system of empires and the rise of nation-states. In order to save the Ottoman Empire which was weakened as a result of the rebellions of the minority groups, the Turkish Nationalism, will be shown in practice in the power of the Union and Progress together with the Second Constitutional Monarchy. Turkish nationalism, whose theoretical structure was established with the magazines, newspapers and articles published by Turkish intellectuals, It was formed in the conferences and the conferences held at the theater plays of that period. Turkish nationalists, led by a progressive and educated group, have also led to constitutional work, in the fields of women's rights, education and science, after the War of Independence, the effects of Turkish nationalism were observed on the road to the Republic and the reforms.