Mustafa Kemal'in dış politika anlayışı ve 19 Mayıs 1919'dan Lozana gelinen süreçte Türk dış politikası
Mustafa Kemal?s conception of foreign policy and Turkish foreign policy from May 19, 1919 to the treaty of Lausanne
- Tez No: 240448
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECATİ AKSANYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History, History of Turkish Revolution, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, Kurtuluş Savaşı, Dış Politika, Uluslararası İlişkiler, Mustafa Kemal, National Struggle, War of Independence, Foreign Policy, International Relations, Mustafa Kemal
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
20. Asır, sanayi inkılâplarını tamamlamış batılı devletler için, 17. yüzyıldan beri süregelen emperyalist hedeflerinin, yeni bir boyut kazandığı bir asır olarak başlamıştır. Bu asrın başında batılı devletler, kendi aralarında, uluslarının refahı adına dünyayı paylaşma yarışına girişmişlerdir. Bu yarış, doğal olarak çıkar çatışmalarına ve sonunda da I. paylaşım savaşının çıkmasına neden olmuştur.Osmanlı İmparatorluğunun hükümran olduğu, merkezi dünya olarak da ifade edilen bölge batılı devletlerin aralarındaki paylaşım savaşının ana hedefi konumunda idi. Osmanlı Devletinin de müdahil olduğu bu savaşın sonucunda, Osmanlı Devleti şartları çok ağır olan bir anlaşmaya taraf olmak zorunda bırakılmıştı.Çalışmamızda, işte bu anlaşma döneminin şartları içerisinde, Anadolu'da Milli Mücadeleyi başlatan ve 1919'dan 1923'e kadar sürecek bu mücadelede ulusal ve uluslar arası durumun oluşturduğu şartları doğru bir şekilde analiz ederek, mücadeleyi Misak-ı Milli çerçevesinde yönlendiren Mustafa Kemal'in gün be gün çalışma arkadaşları ile oluşturdukları stratejiler doğrultusunda bağımsız, egemen bir devlet kurmak için giriştikleri dış politik ilişkiler incelenmiştir.Yüksek lisans tez çalışmamın hazırlanmasında katkı ve desteğini esirgemeyen değerli hocam ve danışmanım Sayın Yrd. Doç. Dr. Necati AKSANYAR'a, bu süre içerisinde ilgi ve yardımlarını esirgemeyen bütün öğretmenlerime teşekkür ederim.
Özet (Çeviri)
The 20th century was a time in which the centuries-old imperialist goals of the industrialized western states took a new form. At the beginning of the century, the western states started a race to share the world in the name of the welfare of their nations. This race, as might be expected, led to conflicts of interests and eventually to the outbreak of World War I.The territory under the Ottoman rule, also known as the centre of the world, was the main target of the western states fighting for a bigger share of the world. The Ottoman state, which joined the fighting and was on the losing side at the end of the war, was forced to sign a treaty with heavy conditions.After the signing of the treaty, Mustafa Kemal and his colleagues started the Independence War in Anatolia in order to set up an independent, sovereign state. With this aim in mind, he masterminded strategies by analyzing the political developments both at the national and the international levels and based the relations with the western states on the principles of the National Pact (Misak-ı Milli) during the period from 1919 to 1923. This work aims to study Turkey?s foreign policy of that period.I would like to thank my thesis advisor assistant professor Necati Aksanyar for his help and guidance and my teachers for their support during the course of my study.