Sıvı kromatografisi-kütle spektrometresi yöntemi ile aprepitant ve tamoksifenin eşzamanlı tayinleri ve metot validasyonu
Liquid chromatography-mass spectrometry technique for simultaneous determination of aprepitant and tamoxifen and method validation
  1. Tez No: 622137
  2. Yazar: GİZEM KUNAL ŞALLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP KARADERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Aprepitant, tamoksifen, sıvı kromatografisi-kütle spektrometresi, eşzamanlı tayin, Aprepitant, tamoxifen, liquid chromatography-mass spectrometry, simultaneous determination
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı özellikle meme kanserinin tedavisinde kullanılan tamoksifen (TMX) ve kemoterapiye bağlı bulantı ve kusma şikayetlerinin giderilmesinde kullanılan aprepitant (APT) isimli ilaç etken maddelerinin bir arada analizleri için seçici, duyarlı, düşük tespit ve tayin sınırlı, hızlı, basit, ekonomik, çevreci bir analitik metot geliştirmek ve geliştirilen bu metodu valide etmektir. Bu amaçla önemli avantajları nedeniyle yaygın olarak kullanılan sıvı kromatografisi-kütle spektrometresi cihazıyla çalışılmış yeni ve valide bir analitik metot geliştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Geliştirilen metotta, C18 (20 mm x 2,0 mm, 5µm) ön kolon ve C18 (50 mm x 2,1 mm, 3µm) analitik kolon sabit fazı ve pH'si 2,52 (formik asit çöz.) asetonitril/su, 50/50 (h/h) karışımı hareketli fazı ile 0,5 mL/dak. akış hızında çalışıldı. Bulgular: TMX ve APT için alıkonma zamanları sırasıyla 1,58 ve 2,10 dak. olarak bulunurken, aynı sırayla LOD değerleri 0,012 µg/ mL ve 0,00250 µg/mL ve LOQ değerleri 0,0037 µg/mL ve 0,070 µg/mL, doğrusal konsantrasyon aralıkları ise TMX için 0,0031-0,50 µg/ mL ve APT için 0,025-1,00 µg/mL olarak bulunmuştur. Geri kazanımın yüksek, doğruluk ve kesinliğin iyi olduğu görülmüştür. Tartışma: Geliştirilen ve valide edilen bu metot seçici, hassas, kolay, hızlı ve tekrarlanabilir bir metottur. Her iki etkin maddenin ayrı ayrı ve birarada ilaç formülasyonlarından ve biyolojik materyalden analizlerinde güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to study TMX, which is used especially in the treatment of breast cancer and selective, sensitive, low-level, for a combination of APT drug active substances used to relieve chemotherapy-related nausea and vomiting complaints to develop a limited, fast, simple, economical, environmentally analytical method and to valide this method developed. For this aim, a new and valid analytical method has been developed with the widely used liquid chromatography-mass spectrometry (LC-MS) device. Material and methods :This method was carried out using guard column C18 (20 mm x 2,0 mm, 5µm) and analytical column C18 (50 mm x 2,1 mm, 3µm) as stationary phase and a mobile phase composing of acetonitrile and water containing (50/50 pH=2,52) (formic acid), v/v) The flow rate was 0,5 mL/min monitored. Results: The retention times of TMX and APT were 1,58 min, 2,10 min, LOD values were 0,012 µg/mL, 0,0025 µg/mL and LOQ values were 0,0012 µg/mL, 0,07 µg/mL, the linear ranges were 0,0031-0,50 µg/ mL and 0,025-1,00 µg/mL, respectively. The recovery, accuracy and precision values were acceptable. Conclusion: This method has been a simple, sensitive, rapid and can be used for the analysis of TMX and APT in pharmaceutical forms and biological materials.