Spor faaliyetlerine katılma durumlarına göre ortaöğretim öğrencilerinin benlik saygısı ile sosyal kaygı düzeylerinin incelenmesi
Examination of self-esteem and social anxiety level for students attending sports activities
  1. Tez No: 622208
  2. Yazar: ABDUSSEMET KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Aktiviteleri, Benlik Saygısı, Sosyal Kaygı, Sport, Sports Activities, Self Esteem, Social Anxiety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı spor faaliyetlerine katılma durumlarına göre ortaöğretimdeki öğrencilerin benlik saygısıyla sosyal kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi ölçmektir. Bunun için 2018-2019 eğitim öğretim yılında Kütahya ili Merkez ilçesi ortaöğretimde öğrenim gören 782 öğrenciye Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği ve Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği kullanılarak veriler elde edilmiştir. Bu veriler IBM SPSS 25.0 programı kullanılarak Kolmogorov-Smirnov testi, Man Whitney U, Wilcoxon ve Kruskal Wallis H testleri yapılmış ve Basit Lineer Regrasyon analizi ile incelenmiştir. Veriler öğrencilerin; spor yapma durumu, cinsiyet, yaş, eğitim gördükleri sınıf, anne ve baba eğitim durumları faktörlerine göre değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulgularında spor faaliyetlerine katılan ortaöğretim öğrencilerinin benlik saygısı düzeyleri; cinsiyet, yaş, eğitim gördükleri sınıf, anne ve baba eğitim durumları arasından anlamlı bir farklılığın olmadığı ancak spor yapma durumuna göre ise anlamlı olarak farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Sosyal kaygı düzeyleri açısından ise spor yapma durumu ile anne(p=,017) ve baba(p=,013) eğitim düzeylerine göre anlamlı farklılık olduğu, ancak cinsiyet(p=,004), yaş(p=,743) ve eğitim gördükleri sınıf(p=,876) açısından anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Sonuç olarak spor faaliyetlerine katılan ortaöğretim öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri ile benlik saygısı üzerinde negatif bir ilişki olduğu, sosyal kaygının alt unsuru olan kaygı düzeyiyle benlik saygısı arasında pozitif bir ilişki ve bir başka unsur olan kaçınma düzeyiyle benlik saygısı arasında negatif bir ilişkinin varlığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This work aims to measure the relationship between students' social anxiety level and students' self esteem. For this research, Coopersmith Self Esteem Evaluation and Liebowitz Social Anxiety Evaluation measurements have been used to measure 782 students' condition who take secondary education in 2018-2019 education in academic years. Those data have been analyzed by using IBM SPSS 25.0 and Kolmogorov-Smirnov Test, Man Whitney U, Wilcoxon and Kruskal Wallis H Tests were examined by using Simple Linear Regression analysis. Data have been evaluated by factors such as students' gender, age, parents' educational status, sporting status and class of education. Findings of this study supports that there is no significant relation between secondary school students' self esteem and their gender, age, parents' educational status and class of education but sporting status has a direct effect on their self esteem and their social anxiety level. From the view of social anxiety level, sporting status has a relation between mother's (p=,017) and father's (p=,013) educational status while having no correlation between gender(p=,004), age(p=743) and class of education(p=,876). As a result, there is a negative relationship between students' social anxiety level and their self esteem with respect to secondary school students attending sports activities but positive relationship between anxiety level and lack of self esteem. Also study examined that there is positive relation between avoidance level and self esteem.