Roma İmparatorluk Dönemi'nde Synnada (Şuhut) kentinin sosyopolitik ve sosyokültürel yapısı
The sociopolitical and sociocultural structure of Synnada (Suhut) in the Roman Imperial Period
- Tez No: 622209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN İZNİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Tarih, Archeology, Ancient Linguistics and Cultures, History
- Anahtar Kelimeler: Roma, Synnada, Phrygia, Şuhut, Kent, Rome, Synnada, Suhut, Phrygia, City
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Kuruluş söylencelerine göre Akamas isimli mitolojik kişi tarafından kurulduğu öne sürülen Synnada Kalkolitik Çağ'dan Hititler Dönemi'ne kadar yerleşim görmüş Güneybatı Phrygia'daki merkezlerden birisidir. Bölge sırasıyla Phryg, Lydia ve Pers egemenliğine girmiştir. Ardından Hellenistik Dönem'de Greko-Makedon kolonistlerin gelmesiyle Grek kültürünün yayılmaya başladığı Synnada, Roma İmparatorluk Dönemi'nde önemli bir kent haline gelmiştir. Özellikle Dokimeion'daki mermer ocaklarının yönetim ofisinin burada olması, Synnada'yı İmparatorluk Dönemi'nde stratejik bir merkez yapmıştır. Hristiyanlığın yayılmaya başlamasıyla beraber de önemli bir piskoposluk merkezi olan Synnada, Selçuklular tarafından fethedildikten sonra Şuhud/Şuhut adını almıştır. Yazıtlardan edinilen bilgiler ışığında Synnada kentinin Roma İmparatorluk Dönemi'ndeki sosyopolitik ve sosyokültürel yapısını incelediğimiz çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Roma'nın Anadolu'daki egemenlik süreci ve buradaki idari düzenlemeler detaylı olarak anlatılmıştır. İkinci bölümde yazıtlardan edinilen, nümizmatik ve filolojik kaynaklarla desteklenen bilgiler ışığında kentin Roma İmparatorluk Dönemi'ndeki sosyopolitik ve sosyokültürel yapısı incelenerek bu yapıyı oluşturan idari organlar, memurluklar, kentin toponimisi, toplumsal yapı ve ilişkiler ile dini yapı Synnada kenti özelinde tartışılmıştır. Üçüncü bölüm olan Testimonia bölümünde ise Synnada'dan ele geçirilmiş Grekçe yazıtlar bir corpus şeklinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to myths, Synnada, founded by a mythological person named Akamas, is one of the important centers in southwestern Phrygia and settled from the Chalcolithic Age to the Hittite Period. The region came under the sovereignty of Phrygian, Lydian and Persian respectively. Synnada, where Greek culture began to spread with the arrival of Greco-Macedonian colonists in the Hellenistic Period, became an important city during the Roman Imperial Period. Especially the presence of the management office of the marble quarries in Dokimeion has made Synnada a strategic center during the Imperial Period. Synnada, an important episcopal center with the spread of Christianity, was conquered by the Seljuks and was named Suhud/Suhut. Our study consists of three parts. In the first chapter, the sovereignty of Rome in Anatolia and the administrative arrangements are explained in detail. In the second chapter, the sociopolitical and sociocultural structure of the city during the Roman Imperial Period was examined in the light of the information obtained from the inscriptions supported by numismatic and philological sources. In the third section, Testimonia, the Greek inscriptions obtained from Synnada are given as a corpus.